Het einde van de Old Trafford-magie: Pogba hekelt United-tactiek

Reacties

Vier punten en drie goals na drie wedstrijden. Dat is de karige oogst van Manchester United in thuiswedstrijden dit seizoen. Zaterdag werd er teleurstellend gelijkgespeeld tegen Wolverhampton Wanderers (1-1) en direct daarna barstte de kritiek in alle hevigheid los.

Het einde van de Old Trafford-magie: Pogba hekelt United-tactiek

Niet in de laatste plaats omdat Paul Pogba zich in de discussie mengde. De Fransman draagt dit seizoen door de fysieke gesteldheid van Antonio Valencia regelmatig de aanvoerdersband bij United, ondanks de vermeende moeizame relatie tussen hem en manager José Mourinho. De Portugees zal hoe dan ook niet blij zijn met de uitlatingen van de man die hij voor 105 miljoen euro ophaalde bij Juventus.

'We hadden meer honger moeten tonen. Onze houding moet verbeteren en we moeten beter spelen', richtte Pogba zich eerst nog op de spelers. Al snel nam de onvrede over de behoudende speelwijze onder Mourinho de overhand: 'In thuiswedstrijden moet de tactiek simpel zijn: attack, attack, attack. Dat is Old Trafford. Wij moeten hier altijd vol op de aanval spelen.'

Onder Sir Alex Ferguson groeide Old Trafford uit tot een vrijwel onneembare vesting voor tegenstanders. Van die angst om op bezoek te gaan bij The Red Devils is al jaren niets meer over. 'Het zijn geen superhelden. Het zijn maar spelers en als wij ons ding doen kunnen we het iedereen lastig maken', luidde het veelzeggende commentaar van Wolverhampton-speler Rubén Neves. Zelfs een promovendus kijkt niet meer op van een positief resultaat in het Theatre of Dreams.

Dat Mourinho ook in thuiswedstrijden kiest voor een spelopvatting die gericht is op verdedigen, blijkt uit de statistieken. Sinds de Portugees medio 2016 werd aangesteld scoorde United in thuisduels in de Premier League 67 keer, minstens 24 goals minder dan de andere vijf Engelse topclubs maakten en liefst 42 minder dan stadgenoot City. Zelfs clubs als AFC Bournemouth en Everton waren trefzekerder in eigen huis.

Manager Thuisduels Gemiddeld aantal goals
David Moyes 17 1,47
Louis van Gaal 38 1,79
José Mourinho 41 1,63

Ondertussen is de ene aanvaller nog ongelukkiger dan de ander bij United. De supertalenten Marcus Rashford en Anthony Martial krijgen niet veel vertrouwen van Mourinho, Alexis Sánchez stelt al sinds zijn komst in januari teleur en Juan Mata lijkt op een zijspoor beland te zijn. Romelu Lukaku is de enige aanvaller die wel redelijk constant presteert onder Mourinho, die vaak kiest voor Marouane Fellaini als Plan B voor de momenten dat een goal geforceerd moet worden. Tegen Wolves werd om die reden Jesse Lingard nog gewisseld, tot grote onvrede van de achterban.

Ondertussen staat United alweer acht punten achter op koploper Liverpool en zes op Manchester City en Chelsea. Een roemloos seizoen dreigt, opnieuw. Pogba: 'Het is niet dat we ons al zorgen moeten maken, maar het is duidelijk dat we het gat kleiner moeten maken. Er is vaak te weinig beweging bij ons voorin. We zouden op meer manieren moeten kunnen voetballen, maar het is niet aan mij om dat te zeggen. Ik ben maar een speler. Ik vind wel dat we beter moeten bewegen, meer moeten bewegen ook.'

Kan The Special One het tij nog doen keren bij Manchester United of slaat 'De Vloek van Mourinho' ook bij Manchester United toe? Bij zijn vorige clubs ging het onder Mourinho met grote regelmaat mis in het derde contractjaar van de manager. Dinsdag wacht voor United een thuiswedstrijd tegen Derby County in het League Cup-toernooi, zaterdag volgt een uitwedstrijd tegen West Ham United. Pogba weet wat United te doen staat: 'Attack, attack, attack.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.