Het eerste Pelé-record heeft Messi te pakken, dat andere is voor Ronaldo

Reacties

Lionel Messi mag het record van Pelé als speler met meeste goals voor één club dan hebben verbroken, de Argentijnse grootheid van Barcelona heeft de gehele productie van de Braziliaanse legende nog niet achterhaald. Maar het lijkt een kwestie van tijd voordat Messi ook in dat opzicht Pelé nog achterhaalt, al zal Cristiano Ronaldo hem voor zijn.

Het eerste Pelé-record heeft Messi te pakken, dat andere is voor Ronaldo
© Pro Shots

Messi maakte dinsdagavond zijn 644ste officiële doelpunt voor Barcelona en liet Pelé daarmee definitief achter zich nadat hij de productie van de Braziliaan voor Santos (643 goals) afgelopen weekend al had achterhaald. De Argentijn toonde zich op Instagram verheugd met die mijlpaal. 'Toen ik begon met voetballen had ik nooit gedacht dat ik een record zou verbreken, laat staan dat van Pelé.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Messi is de Braziliaan met doelpunten voor één club dus gepasseerd en heeft inmiddels ook zicht op het evenaren van zijn totale aantal doelpunten. Dat staat volgens de statistici van RSSSF op 767 doelpunten. Door de FIFA wordt Pelé vaak aangemerkt als de voetballer die de meeste doelpunten aller tijden maakte: 1281 in 1363 duels. Een aanzienlijk deel daarvan maakte Pelé echter in oefenwedstrijden.

Kijken we alleen naar de doelpunten die zijn gemaakt in competitieverband en tijdens officiële interlands, dan valt de productie van Pelé voor Santos, New York Cosmos en Brazilië dus een stuk lager uit (767). En dan blijkt dat Messi inmiddels akelig dicht in de buurt is gekomen. Naast zijn 664 goals voor Barcelona, maakte de Argentijn er immers ook nog 71 voor Argentinië: een totaal van 715 doelpunten.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

En dat betekent dat Messi nog 'maar' 52 goals is verwijderd van de productie van Pelé. Hoewel de jaren ook voor de 33-jarige aanvoerder van Barcelona beginnen te tellen, lijkt dat een overbrugbaar gat. En hij is niet de enige die de Braziliaanse legende in het vizier heeft. Cristiano Ronaldo staat inmiddels al op 756 carrièregoals en is dus nog maar elf treffers verwijderd van het evenaren van Pelé.

Tellen we de achttien doelpunten van Ronaldo als jeugdinternational mee, dan is de 35-jarige Portugees de Braziliaanse legende overigens al voorbij met een totale productie van 774 doelpunten. Ook Messi staat met met zijn doelpunten voor Barça B en C (11) en de Argentijnse jeugdelftallen (16) een stuk dichterbij: 742. Het maakt nog maar eens duidelijk hoe uitzonderlijk de productie van het tweetal is.

Bican
Overigens is Pelé niet dé te kloppen man op de lijst met meeste doelpunten aller tijden. Als we zijn productie in oefenduels achterwege laten staat O Rei volgens de cijfers van RSSSF op de derde plaats, achter landgenoot Romário (772 goals) en Josef Bican. De voormalig spits van Oostenrijk en Tsjechoslowakije is de topscorer aller tijden met 805+ doelpunten in officiële competities en interlands.

eeuwige topscorerslijst aller tijden

Speler Goals Periode
1. Josef Bican (Oos/Tsj) 805+ goals 1931-1956
2. Romário (Bra) 772 goals 1985-2007
3. Pelé (Bra) 767 goals 1957-1977
4. Cristiano Ronaldo (Por) 756 goals 2002-nu
5. Ferenc Puskás (Hon) 746 goals 1943-1966
6. Gerd Müller (Dui) 735 goals 1962-1981
7. Lionel Messi (Arg) 715 goals 2004-nu
Er circuleren verschillende lijstjes van de spelers met de meeste doelpunten aller tijden. Volgens een alternatieve lijst staat Pelé op 757 goals en Romário op 743, wat betekent dat Ronaldo nog één treffer nodig heeft om de nummer twee te worden op de lijst. Josef Bican heeft volgens die lijst 759 goals gemaakt, wat betekent dat de Portugees al bijna de speler is met de meeste goals ooit. RSSSF houdt het er echter op dat Bican meer dan 805 doelpunten maakte, in een tijd waarin wedstrijden nog minder goed werden geadministreerd dan nu.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.