Herbstmeister Dortmund verrassend onderuit, emotioneel duel Gentner

Fortuna Düsseldorf heeft voor een stunt gezorgd door een einde te maken aan de ongeslagen status van Borussia Dortmund. Borussia Mönchengladbach snoepte zo wat puntjes af van de achterstand.

Fortuna Düsseldorf
2 - 1
Borussia Dortmund

Na acht jaar mocht Borussia Dortmund zich afgelopen weekend weer Herbstmeister noemen. De geweldige balans na vijftien duels sprak boekdelen: twaalf zeges, drie gelijke spelen en geen enkele nederlaag. Doelcijfers: 41-15. De ploeg van Lucien Favre maakte die status dinsdag op bezoek bij het laaggeklasseerde Fortuna Düsseldorf niet waar. Sterker nog, op speeldag zestien werd de eerste nederlaag van het Bundesliga-seizoen geïncasseerd.

Borussia Dortmund had voor rust moeite de opgetrokken Fortuna-muur te slechten. Marco Reus deed dat weliswaar, maar de treffer werd afgekeurd wegens buitenspel van Christian Pulisic. De gastheren zagen het succes van hun tactiek in de 22ste minuut tot uitdrukking komen. Ngandoli Lukebakio werd goed weggestuurd door Kevin Stöger. De Belgische spits rondde de counter koel af; 1-0.

In de 56ste minuut tekende de verrassing zich verder af. Jean Zimmer knalde van twintig meter de bal in de linkerbovenhoek. De 2-0 achterstand bleek een te groot obstakel voor BVB, dat ondanks een slotoffensief niet verder kwam dan de aansluitingstreffer van Paco Alcácer, zijn tiende goal als invaller.

VfL Wolfsburg
2 - 0
VfB Stuttgart

Voor Christian Gentner was de ontmoeting met VfL Wolfsburg een emotioneel duel. Zaterdag overleed zijn vader na afloop van het duel met Hertha BSC. De aanvoerder koos er desondanks voor om beschikbaar te zijn voor de laatste twee wedstrijden voor de winterstop. 'Het spreekt voor zijn persoonlijke identificatie met onze club en voor de bijzondere band van de familie Gentner met VfB dat hij in beide duels wil spelen', zei directeur Michael Reschke. 'Zijn beslissing verdient diep respect.'

Op bezoek bij VfL Wolfsburg begon Gentner in de basis, waarmee hij voor de 39ste keer op rij als aanvoerder aan de aftrap kwam. Een overwinning was hem niet gegeven. Josuha Guilavogui en Wout Weghorst hadden Wolfsburg voor rust al een vertrouwenwekkende voorsprong geschonken. VfB Stuttgart was niet bij machte iets te doen aan de achterstand.

Borussia Mönchengladbach
2 - 0
1. FC Nürnberg

Borussia Mönchengladbach heeft ook de achtste thuiswedstrijd van het seizoen gewonnen. 1. FC Nürnberg ontsnapte op slag van rust nog aan een achterstand. Na een omstreden strafschop-beslissing wilde Thorgan Hazard met een Panenka de score openen. De Belgische international faalde hopeloos, de bal ging over het doel. Hazard revancheerde zich vroeg in de tweede helft voor zijn misser. Op aangeven van Ibrahima Traoré brak hij in de 47ste minuut alsnog de ban. Alassane Plea maakte in de slotfase aan de onzekerheid een einde voor Borussia Mönchengladbach, dat zich door de zege handhaafde op de tweede plaats.