Herboren Schalke kan Champions League ruiken na zege in Kohlenpott-derby

Schalke 04 heeft zondag de tweede plaats in de Bundesliga behouden in een rechtstreekse confrontatie tegen rivaal Borussia Dortmund. De formatie uit Gelsenkirchen kwam als winnaar uit de strijd in de Kohlenpott-derby: 2-0.

Peter Bosz zal nog regelmatig terugdenken aan de eerdere Kohlenpott-derby van dit seizoen. Als trainer van BVB zag Bosz dat zijn formatie in november een 4-0 voorsprong uit handen gaf. Die Königsblauen knokten zich in de tweede helft terug tot een gelijkspel (4-4). Beide ploegen moesten wel met iets heel bijzonders komen om dit spektakelstuk te overtreffen.

Schalke kon in ieder geval stellen dat het een betere eerste helft kende dan die dag in november. Beide ploegen kregen kansen, maar voor het rustsignaal slaagden Dortmund en Schalke er niet in om de ban te breken. Na de pauze viel de openingstreffer al snel. Een cadeautje van Dortmund leidde het doelpunt in. Daniel Caligiuri snoepte de bal af van de ietwat nonchalante Marcel Schmelzer. De middenvelder gaf de bal mee aan Yevhen Konoplyanka, die overtuigend afdrukte: 1-0. Het was pas de derde seizoenstreffer van de Oekraïner. Het was overigens de 2500ste Bundesliga-treffer van Schalke 04 in de clubhistorie.

Dortmund zette vervolgens wat aan, maar slaagde er niet in om Schalke daadwerkelijk aan het wankelen te brengen. Christian Pulisic kreeg nog een goede mogelijkheid, maar de Amerikaan had het vizier niet op scherp staan. Ook Michy Batshuayi kon het verschil niet maken voor de bezoekers. De Belg bleef hierdoor staan op zeven Bundesliga-treffers.

Uiteindelijk maakte Naldo het feest compleet in de Veltins-Arena. De Braziliaan maakte eerder dit seizoen al de gelijkmaker tegen Dortmund in de 94ste minuut. Dit keer liet de verdediger zich gelden met een steenharde vrije trap. Doelman Roman Bürki had geen passend antwoord op de afstandspegel: 2-0. In de slotfase kreeg Dortmund nog een dreun te verwerken. Batshuayi moest namelijk per brancard van het veld.

Schalke doet door de zege zeer goede zaken in de strijd om de tweede plaats. De voorsprong op Bayer Leverkusen en Dortmund bedraagt vier punten. Dit zou een geweldige prestatie betekenen van trainer Domenico Tedesco. Vorig seizoen eindigde de formatie uit Gelsenkirchen namelijk op de tiende plaats.

Met nog vier wedstrijden op het programma lijkt Champions League-voetbal Schalke bijna niet meer te kunnen ontglippen. Plek één tot en met vier leveren namelijk een direct ticket voor het miljardenbal op. De voorsprong op het als vijfde geklasseerde 1899 Hoffenheim bedraagt negen punten.