Herboren Dessers staat op juiste moment op bij FC Utrecht

FC Utrecht heeft zaterdag uitstekende zaken gedaan in de halve finale van de play-offs om Europees voetbal. De ploeg van trainer Dick Advocaat won de eerste wedstrijd op bezoek bij Heracles Almelo en heeft een goede uitgangspositie voor de return van dinsdag.

Heracles Almelo
0 - 2
FC Utrecht
FC Utrecht

Heracles begon sterk aan de wedstrijd en kreeg de eerste mogelijkheden op een treffer. Clubtopscorer Adrián Dalmau was de leidende man in de Almelose aanval. Na ruim een kwartier schoot de Spanjaard over het doel na een voorzet van Tim Breukers. Brandley Kuwas schoot hard op de vuisten van keeper David Jensen en Utrecht sloeg daarna bijna toe aan de andere kant. Cyriel Dessers kwam net tekort om een voorzet van Sean Klaiber binnen te tikken. Vervolgens stuitte Dalmau op Jensen na een pass van Kuwas.

Utrecht werd na 35 minuten in het zadel geholpen toen de bal op de stip ging. Alexander Merkel vloerde Riechedly Bazoer en scheidsrechter Siemen Mulder floot voor een strafschop. Simon Gustafson schoot raak: 0-1. Die treffer kwam hard aan bij Heracles, dat vlak voor rust ook nog een tweede tegengoal kreeg. Dessers was met zijn hoofd succesvol uit een vrije trap van Nicolas Gavory. De Belg startte voor de tweede keer op rij in de basis nadat hij dit seizoen lang geblesseerd was aan zijn knie. Afgelopen woensdag scoorde hij ook al tegen SC Heerenveen (3-1 winst). Advocaat puzzelde dit seizoen vaak met zijn aanval, maar Dessers lijkt op het juiste moment op te staan.

De thuisploeg moest in de tweede helft in de achtervolging. Een poging van Dabney dos Santos na een combinatie met Dalmau werd geblokt, terwijl Kuwas de bal even later naast het doel vuurde. Vervolgens waagde ook Mohamed Osman een poging van afstand. Jensen redde en zag Dalmau in de rebound over schieten. Aan de andere kant trad Janis Blaswich reddend op bij een kopkans voor verdediger Emil Bergström.

Heracles bleef jagen op de aansluitingstreffer. De ingevallen Joey Konings moest daar mede voor zorgen. Hij miste na 75 minuten net een voorzet van Osman. Dalmau probeerde het daarna met een kopbal die gepakt werd door Jensen en een schot dat voorlangs rolde. Heracles was niet scherp genoeg in de afronding om Utrecht pijn te doen, waardoor de formatie van trainer Frank Wormuth dinsdag de zware klus wacht om de 0-2 goed te maken.