Heracles kraakt code van Advocaats ADO en heeft marge van acht punten

Heracles Almelo heeft uitstekende zaken gedaan in de strijd om een rechtstreeks promotieticket. De Almeloërs wonnen op bezoek bij ADO Den Haag met 0-2, de eerste competitienederlaag in 2023 voor Dick Advocaats ploeg. Heracles nadert koploper PEC Zwolle tot op drie punten en, belangrijker, heeft acht punten voorsprong op achtervolger Almere City.

ADO Den Haag
0 - 3
Heracles Almelo

Al binnen het kwartier had de noordse combinatie weer toegeslagen voor Heracles. De Zweed Emil Hansson schilderde de bal op het hoofd van de Deen Nikolai Laursen, die raak knikte. Laursen maakte zo z'n twaalfde van het seizoen, Hansson is de eerste speler in Nederland in jaren die zowel vijftien goals als vijftien assists in een competitieseizoen op naam heeft. En dan zijn er nog elf wedstrijden te gaan.

Vlak voor rust verdubbelde de ploeg van John Lammers de voorsprong. Sonny Stevens liet een houdbare bal los, Justin Hoogma kon makkelijk scoren. In de laatste tellen voor de thee claimde ADO een penalty na een vermeende overtreding op Daryl Werker, maar de smeekbede werd niet verhoord. In de tweede helft waren de bezoekers nog altijd bovenliggend. Hansson (paal) en Samuel Armenteros (tegen Stevens op) verzuimden om de marge te vergroten. Invaller Rigino Cicilia deelde tien minuten voor tijd wél de genadeklap uit: 0-3.

Heracles won in Den Haag en verkocht ADO zo een gevoelige tik in de strijd om de periodetitel. Almere City FC kan de periodetitel vrijdag pakken door van Jong FC Utrecht te winnen. Toch zal de ploeg van Alex Pastoor niet blij zijn met de uitslag in de Hofstad: ze zien Heracles uitlopen naar een voorsprong van acht punten in de strijd om het tweede promotieticket.

De Graafschap
2 - 0
Helmond Sport

De Graafschap heeft het lek redelijk boven. Tegen Helmond Sport boekten de Superboeren de derde competitiezege op rij. Op De Vijverberg was Devin Haen de gevierde man: in beide helften was de jonge spits trefzeker met een kopbal, hetgeen hem een publiekswissel opleverde. De Graafschap, onder interim-trainer Richard Roelofsen, maakt na een hopeloos seizoen toch nog een waterkansje op de play-offs om promotie naar de Eredivisie.

Jong Ajax
Jong Ajax
1 - 2
TOP Oss
TOP Oss

Ook TOP Oss won voor een derde keer op rij in de Keuken Kampioen Divisie. Op De Toekomst werd Jong Ajax aan de Brabantse zegekar gebonden. Rick Stuy van den Herik maakte vijf minuten voor rust het eerste doelpunt, na een klein uur spelen zorgde Kay Tejan met z'n eerste goal van het seizoen voor 0-2. De Ajax-beloften, met voorin een paar spelers die tegen het eerste aanschurken, kwamen niet verder dan een aansluitingstreffer van Kristian Hlynsson.

Jong AZ
Jong AZ
2 - 2
Willem II
Willem II

Willem II haakt definitief af in de strijd om rechtstreekse promotie na puntenverlies bij Jong AZ. Elton Kabangu maakte al snel 0-1, Jizz Hornkamp zorgde met een penalty voor 0-2. Jurre van Aken zorgde bij het door de Conference League-verplichtingen van het eerste elftal uitgedunde Jong AZ voor de aansluitingstreffer, Jayden Addai dwong in extremis een puntendeling af met een afstandsschot. Het mooiste moment was de terugkeer van Thijs Oosting bij de Tricolores, tegen de club waar hij de jeugdopleiding doorliep.

Jong PSV
Jong PSV
1 - 2
NAC Breda
NAC Breda

Cuco Martina scoorde zeven jaar niet, maar kan nu ineens niet meer ophouden met doelpunten maken. De ervaren centrumverdediger zorgde met twee treffers eigenhandig voor een zege van NAC Breda op het veld van Jong PSV. De Eindhovense beloften waren op voorsprong gekomen door een goal van de Belg Fedde Leysen, maar Martina draaide het na rust dus om in het voordeel van de ploeg van Peter Hyballa: 1-2. De geel-zwarten doen goede zaken in de jacht om een plek in de play-offs.

Jong FC Utrecht
1 - 3
Roda JC Kerkrade

Roda JC eindigde een beroerde reeks. De Limburgers wonnen met 1-3 op het veld van Jong FC Utrecht. Halverwege de eerste helft zette Dylan Vente de ploeg vanaf de penaltystip op voorsprong. Vanaf diezelfde stip werd het na een uur spelen gelijk, Anthony Descotte scoorde. Zo ongeveer vanaf de aftrap scoorde Vente nogmaals: 1-2 voor de Trots van het Zuiden. Vente heeft daarmee zijn koppositie in het topscorersklassement terug. Roda blijft in de race om een plek in de play-offs, want Bryan Limbombe besliste de wedstrijd in blessuretijd met een knappe goal.