Trainer Frank Wormuth heeft zaterdagavond bij zijn eerste thuiswedstrijd met Heracles Almelo zijn eerste zege in de Eredivisie geboekt. ADO Den Haag moest ondanks een knappe comeback het hoofd buigen.

Heracles Almelo
4 - 2
ADO Den Haag

Wormuth had amper rustig plaatsgenomen aan de zijlijn of de bal ging al op de stip in het Polman Stadion. Tom Beugelsdijk beging in de ogen van scheidsrechter Joey Kooij een overtreding op Adrián Dalmau, de nieuwe spits van de Heraclieden. Kristoffer Peterson benutte het buitenkansje feilloos. Hij liet Indy Groothuizen kansloos bij de strafschop door de bal in de linkerkruising te schieten.

Kansloos was Groothuizen allerminst bij de vroege 2-0 van Heracles. Na een afgeslagen aanval belandde de bal voor de voeten van Bart van Hintum. De linksback aarzelde niet en haalde vanaf ruim 25 meter direct uit. Groothuizen grabbelde bij het niet al te harde schot en mag zich de goal volledig aanrekenen. De perfecte start van Heracles, dat in de eerste speelronde knap een punt overhield aan het bezoek aan Ajax, was zo compleet.

ADO-coach Fons Groenendijk moest zo na twee goals in zeven minuten alweer vrezen voor het ergste. De trainer klaagde vorige week na de 1-2 nederlaag tegen promovendus FC Emmen nog over het gebrek aan creativiteit. Dat laatste was er wel al snel toen de Hagenaren zochten naar de aansluitingstreffer. De mee opgekomen rechtsback Dion Malone sprintte het strafschopgebied in en verleidde Nasser El Khayati daarmee tot een prachtige voorzet. De verdediger kwam goed voor de uitgekomen Heracles-doelman Janis Blaswich en kopte raak: 2-1.

Daar bleef het niet bij in de eerste helft. ADO maakte de achterstand met het nodige geluk goed. Sheraldo Becker versnelde over rechts en zag dat uit zijn voorzet Tim Breukers de bal in eigen doel werkte. Het geloof in een zege was zo helemaal terug bij de bezoekers, maar dat sijpelde voor rust alweer weg. Uit een klutssituatie zorgde Dalmau namelijk voor de 3-2. Het was voor de 24-jarige Spanjaard zijn eerste goal voor Heracles. De aanwinst maakte met het vijfde doelpunt de spectaculaire eerste helft compleet.

Ook na rust waren er volop kansen, met name voor ADO. Maar waar het elftal van Groenendijk aanspraak leek te maken op de nieuwe gelijkmaker, sloeg Heracles halverwege de tweede helft opnieuw toe. Na een vloeiende aanval en uit een voorzet van Breukers (die buitenspel stond) sloeg Peterson voor de tweede keer van de avond toe door de bal van dichtbij binnen te schieten. De 4-2 was de genadeklap voor ADO, dat niet meer terugkwam en zo opnieuw verloor.

Heracles kent onder Wormuth wel een prima start met vier punten uit twee duels en speelt in de volgende speelronde een uitwedstrijd tegen Willem II. ADO probeert vrijdag in eigen huis tegen Fortuna Sittard van de hatelijke nul af te komen.