FC Groningen heeft zaterdag zijn meerdere moeten erkennen in Heracles Almelo. Een schitterende treffer van Lennart Czyborra was doorslaggevend.

FC Groningen
1 - 2
Heracles Almelo

Om het wankele vertrouwen een zetje in de rug te geven oefende Heracles afgelopen dinsdag tegen de amateurs van HHC Hardenberg. De 3-0 zege was welkom na de tegenvallende start van het seizoen met een schamele oogst van twee punten en een doelsaldo van twee voor en acht tegen na vier duels.

De ingelaste wedstrijd had vier dagen later een positief effect op de Tukkers. In defensief opzicht had Heracles de zaakjes aardig op orde. FC Groningen had alle moeite een gaatje te vinden in de muur die de gasten hadden opgetrokken. Alleen Ajdin Hrustic nam in de eerste helft het vijandelijke doel onder vuur.

Heracles was aanvankelijk in aanvallend opzicht onmachtig. Maar bij de eerste serieuze kans na bijna een half uur was het wel direct raak. Silvester van der Water knalde van buiten het strafschopgebied hard raak nadat Konings de bal na een inspeelpass van Dessers klaar had gelegd.

De voorsprong gaf Heracles meer moed. Trainer Frank Wormuth zag zijn ploeg groeien, waarbij met PSV-huurling Mauro Júnior als aanstichter ook vaker werd gezocht naar meer goals. Het bleef bij dreiging, maar het gegroeide vertrouwen was zichtbaar.

Benschop
FC Groningen, dat getuige de doelcijfers (3-2) aanvallend nog zoekende is, vestigde na de zwakke eerste helft de hoop op een extra aanvaller in de persoon van Charlison Benschop. En niet tevergeefs. Het effect liet namelijk niet lang op zich wachten. Django Warmerdam profiteerde twee minuten na de hervatting na het doorkoppen van de invaller dankbaar van halfslachtig verdedigen van Heraclied Tim Breukers; 1-1.

De gelijkmaker was het resultaat van het nieuwe elan van FC Groningen, dat na ruim een uur andermaal in de achtervolging moest. Heracles-linksback Lennart Czyborra knalde vanaf links snoeihard in de verre hoek. De goal met grote gelijkenis met de WK-treffer van Giovanni van Bronckhorst in de halve finale van het WK in 2010 bleek genoeg voor de eerste zege van de Tukkers in de Eredivisie. Heracles overleefde namelijk ook een offensief, waarbij ook doelman Sergio Padt ten aanval was getrokken.

Het uitvallen van Robin Pröpper was een smet op het succes van Heracles. De aanvoerder, die een kwartier voor tijd naar de kant moest, was net terug van een revalidatie na een zware knieblessure.