Stug FC Den Bosch houdt Almere City van de koppositie af

Almere City is er donderdagavond niet in geslaagd om de koppositie in de Keuken Kampioen Divisie over te nemen van NAC Breda. De ploeg van Ole Tobiasen bleef bij FC Den Bosch steken op een gelijkspel.

FC Den Bosch
1 - 1
Almere City FC

Almere City heeft torenhoge ambities en begon ook goed aan dit seizoen in de Keuken Kampioen Divisie, door uit de eerste zes wedstrijden zestien punten te halen. Alleen NAC presteerde tot dusver beter, maar omdat de ploeg van Maurice Steijn dinsdag pas in actie komt (tegen SC Cambuur), kon Almere de koploper donderdag inhalen op de ranglijst.

De nummer twee van de KKD begon zonder Thomas Verheydt, die licht geblesseerd was, aan het treffen in Den Bosch. Vanaf de kant zag Verheydt Almere na een kwartier op voorsprong komen, via een rake kopbal van Oussama Bouyaghlafen. Hij vierde het doelpunt tegen zijn oude werkgever niet. Almere City bleef hierna de bovenliggende partij, maar verzuimde voor rust om verder uit te lopen.

In de tweede helft kwam Den Bosch een stuk beter voor de dag. De thuisploeg knokte zich in de wedstrijd en kwam al snel na de onderbreking langszij via een van richting veranderd schot van Rik Mulders. Almere City moest hierdoor opnieuw beginnen, maar creëerde te weinig om aanspraak te mogen maken op drie punten. Zo blijft NAC, volgende week de tegenstander van Almere City, bovenaan staan in de Keuken Kampioen Divisie.

Eerdere gespeelde duels deze week

Go Ahead Eagles
0 - 0
De Graafschap

Het duel tussen Go Ahead Eagles en De Graafschap stond oorspronkelijk al in speelronde 2 van de KKD op het programma, maar in die periode werden nieuwe coronamaatregelen aangekondigd. De politiek in Deventer zag het niet zitten om een zogenaamd risicoduel af te werken, terwijl er geen ervaring was opgedaan met de protocollen in die tijd. Daarom werd het duel tussen de twee clubs uit het oosten verplaatst.

Op 6 september hadden er nog fans aanwezig mogen zijn bij de wedstrijd, maar ruim een maand later was dat niet meer toegestaan. De afwezige toeschouwers misten niet veel in De Adelaarshorst, want het werd een duel met weinig hoogtepunten. De grootste kans van de wedstrijd was in de eerste helft voor Jesse Schuurman, maar hij zag zijn schot gepareerd worden door Go Ahead-doelman Jay Gorter.

Zodoende raakt De Graafschap verder achterop in de jacht op koploper NAC. De nog foutloze Brabanders staan vijf punten voor op De Superboeren. Go Ahead loopt voor alweer de vijfde keer tegen puntenverlies aan, slechts tweemaal werd er gewonnen dit seizoen.

1 - 2
Helmond Sport

Helmond Sport begon met een 1-2 zege op TOP Oss aan het seizoen, maar daarna werd er slechts één punt uit vijf wedstrijden gepakt. Daarmee had Helmond Sport pas vier punten verzameld, samen met FC Dordrecht het minst van alle ploegen in de Keuken Kampioen Divisie. In Den Bosch kwam daar echter verandering in.

Na een doelpuntloze eerste helft was het acht minuten na rust Arno Van Keilegom die de bezoekers uit Helmond op een 0-1 voorsprong zette. Met de komst van Don Bolsius probeerde FC Den Bosch meer creativiteit aan het elftal toe te voegen en op die manier op jacht te gaan naar de 1-1, maar eenminuut na de entree van Bolsius werd het juist 0-2 voor Helmond Sport. Karim Loukili krulde de bal op fraaie wijze in de verre hoek, nét buiten het bereik van FC Den Bosch-doelman Wouter van der Steen.

Uiteindelijk leverde Bolsius alsnog zijn bijdrage als invaller door in de 63ste minuut een assist af te leveren op Jizz Hornkamp, die daarmee de aansluiting verzorgde. Bolsius zelf had in de absolute slotfase dé kans op de 2-2, maar zijn poging werd van dichtbij over gewerkt door Stijn van Gassel. De keeper van Helmond Sport zorgde er zodoende voor dat de punten mee gingen naar Helmond.

SC Cambuur
SC Cambuur
5 - 0
FC Dordrecht

Na een moeizame start won Cambuur afgelopen dinsdag uiteindelijk ruim van Helmond Sport en zondag wachtte een nieuwe confrontatie met een laagvlieger. Ook Dordrecht bleek niet opgewassen tegen de grootmacht uit Leeuwarden. Robert Mühren miste in de openingsfase nog een strafschop, maar kreeg niet veel later een nieuwe kans wegens hands van Julius Bliek.

Mühren benutte deze penalty wel en kopte Cambuur vervolgens ook naar 2-0. De spits staat zo alweer op zeven competitietreffers dit seizoen. Via Michael Breij en Giovanni Korte (twee goals) liepen de Leeuwarders verder uit. Tegenvaller voor de ploeg van Henk de Jong was het geblesseerd uitvallen van smaakmaker Issa Kallon, hij greep naar zijn hamstring.

Door de zege op Dordrecht komt Cambuur nu op zestien punten uit zeven duels. Dat zijn er twee minder dan koploper NAC Breda, dat nog wel een duel tegoed heeft. Hetzelfde geldt voor Almere City FC dat eveneens zestien punten heeft verzameld. Met name het aantal doelpunten van Cambuur is indrukwekkend, door de derde vijfklapper op rij staat de formatie van De Jong nu al op 26 treffers in de Keuken Kampioen Divisie.

Telstar
Telstar
1 - 1
TOP Oss
TOP Oss

In eigen huis kwam Telstar al na vijf minuten op voorsprong door een doelpunt van Sebastian Soto, die uitstekend is begonnen aan zijn verhuurperiode. De spits van Norwich City was eind vorige maand ook al twee keer trefzeker tijdens de 6-1 thuiszege op FC Den Bosch. Voor zijn eerste drie treffers in de Keuken Kampioen Divisie had Soto slechts 105 minuten nodig.

Lang leek het doelpunt van Soto ook de winnende te zijn. Kort na de openingstreffer was Ilias Bronkhorst weliswaar dicht bij de verdubbeling van de voorsprong, terwijl TOP Oss na rust aandrong zonder echt grote kansen te krijgen. Het hoogtepunt van de tweede helft was lange tijd het vuurwerk dat van buiten het stadion op zéér curieuze wijze (middels een soort parachute) op het speelveld terecht kwam, maar in extremis werd het nog 1-1.

De tien minuten voor tijd ingevallen Cas Peters zorgde diep in de extra speeltijd voor de gelijkmaker. Telstar blijft door de remise steken op elf punten uit zeven duels, waarmee het de zesde plaats bezet. TOP Oss heeft nu vijf punten en is nu achttiende.

2 - 1
Roda JC Kerkrade

Op een kletsnat veld in het Yanmar Stadion draaide Almere City FC een achterstand tegen Roda JC Kerkrade om in een overwinning. De bezoekers kenden nog wel een droomstart, want binnen een minuut opende Patrick Pflücke al de score door via de onderkant van de lat binnen te schieten.

Na een klein half uur kwam Almere City op gelijke hoogte via Thomas Verheydt, die raak kopte uit een voorzet van Ryan Koolwijk. Zeven minuten voor rust was het opnieuw raak voor de thuisclub en nu was Verheydt de aangever. Shayon Harrison schoot de bal op fraaie wijze in de verre hoek.

Vroeg in de tweede helft kreeg Oussama Bouyaghlafen een enorme kans op de derde Almere-treffer, maar na doelman Miguel Santos omspeeld te hebben schoot hij de bal in het zijnet. In de slotfase kreeg ook Jearl Margaritha twee keer een kans de wedstrijd te beslissen, maar Roda JC werd lang in leven gehouden.

Het bleef echter 2-1, waardoor Almere City FC nu zestien punten uit zes duels heeft en daarmee tweede blijft staan. De achterstand op koploper NAC Breda is twee punten. Roda JC Kerkrade heeft elf punten uit zeven wedstrijden, waarmee het de vijfde plaats bezet in de Keuken Kampioen Divisie.

MVV Maastricht
0 - 2

Kort voor de aftrap meldde MVV via de officiële kanalen dat er één selectiespeler het coronavirus onder de leden heeft en dat een andere speler (die nauw met hem in contact was geweest) uit voorzorg in zelfquarantaine is gegaan. De namen van beide spelers werden niet bekendgemaakt, het duo ontbrak uiteraard wel in de wedstrijdselectie. Dat kon er ook nog wel bij voor MVV-trainer Darije Kalezic, die eerder al te maken kreeg met coronagevallen in zijn selectie en sowieso al regelmatig klaagde over hoe smal zijn selectie is.

Desondanks begon MVV sterk aan de wedstrijd, maar nadat twee penaltyclaims niet werden gehonoreerd, sloegen de bezoekers rond het halfuur tweemaal keihard toe. Na 27 minuten kopte eerst Jay Idzes raak, een paar minuten later deed Sam Beukema uit een corner hetzelfde: 0-2. Na rust konden de Deventenaren nauwelijks kansen creëren, iets wat met de 36-jarige aanwinst Jacob Mulenga binnen de lijnen vermoedelijk wél gelukt zou zijn. De ervaren spits (ex-FC Utrecht) werd eerder deze week vastgelegd, maar was nog niet klaar voor een plek bij de wedstrijdselectie.

Ook zonder de Zambiaan kwam Go Ahead niet meer in de problemen: de ruststand bleek ook de eindstand. Voor de ploeg van trainer Kees van Wonderen betekende de zege eindelijk weer eens een opsteker. Na de verrassende 0-2 overwinning bij titelkandidaat SC Cambuur (op 11 september) werd er thuis met 0-3 verloren van Jong Ajax, uit met 0-0 gelijkgespeeld bij FC Volendam en thuis met 2-3 verloren van Jong FC Utrecht. Voor MVV was het juist de eerste nederlaag in de laatste drie duels.

FC Eindhoven
1 - 1
Excelsior
Excelsior

In de kansarme eerste helft was Eliás Már Ómarsson het dichtst bij een treffer. Zijn schot schampte de paal. Juist toen de ploegen zich leken te verzoenen met een rust zonder al te veel momenten om over na te praten, ontvlamde het duel. Mats Wieffer ging op zeer onhandige wijze door op Lorenzo van Kleef. De onbeholpen actie kwam hem op een rode kaart te staan, waarmee hij in de voetsporen trad van Brandon Ormonde-Ottewill. Hij had maandag tegen De Graafschap namens Excelsior ook al rood gehad.

Met een man minder moest Excelsior proberen een vierde nederlaag op rij te voorkomen en via Ómarsson zetten de Kralingers na ruim een uur een goede stap in die richting. De IJslandse spits kapte zichzelf vrij, dribbelde naar binnen en rondde af in de korte hoek. Het was al zijn achtste goal van het seizoen. Het weerwerk van doelman Jort Borgmans was daarbij zeer pover.

Eindhoven ging in de slotfase op zoek naar de gelijkmaker en kort na een grote kans voor Jacky Donkor kwam die er ook. Bij een corner gaf Flor van den Eynden de bal na een ongelukkige actie van Robin van der Meer het laatste zetje. Bij 1-1 bleef het in Brabant.