Helft van Nederlandse profclubs verkocht al aandelen

Reacties

De helft van alle profclubs is al in zee gegaan met private investeerders. Zij hebben hun aandelen niet meer allemaal in eigen handen. Dat blijkt na een rondgang langs de 34 clubs in de Eredivisie en Eerste Divisie.

Helft van Nederlandse profclubs verkocht al aandelen

Achter de schermen is een stille revolutie gaande. Het betaald voetbal staat in de etalage. Al elf clubs zijn volledig overgenomen. Nog eens zes clubs veilden een minderheidsbelang.

Vorige maand zorgde directeur Hans Nijland voor opschudding in Groningen door een verkoop van de aandelen te overwegen, om de concurrentie met eigenarenclubs als Vitesse en FC Utrecht te kunnen volhouden. Opvallend, omdat Nijland tot voor kort het nee-kamp aanvoerde.

Niet alleen de Groningers blijken omgeturnd. Bij een vorige enquête, vijf jaar geleden, bestond in de bestuurskamers nog veel aversie tegen overnames. Clubs wilden baas in eigen huis blijven. Inmiddels is dat beeld volledig gekanteld. Nu zeggen nog maar 7 van de 34 clubs keihard nee tegen investeerders.

In de nieuwe editie van Voetbal International en op VI PRO leest u in het dossier Op zoek naar de sjeik van alle clubs of de seinen op groen, oranje of rood staan.

OP=OP: het Nederlands voetbal in de uitverkoop
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.