Heerenveen-Groningen: saaie 0-0

De Hel van het Noorden bleek een enorme teleurstelling. Het duel tussen SC Heerenveen en FC Groningen was er één van weinig hoogtepunten, weinig kansen en lang wachten op het eindsignaal. Roy Beukenkamp (foto) was de enige uitblinker.

Heerenveen-Groningen: saaie 0-0

Vooraf beloofde het duel een pittige confrontatie te worden. Zeker nadat enkele Groninger vandalen de voorafgaande nacht het standbeeld van Abe Lenstra in de groen-witte kleuren van FC Groningen hadden beklad. Maar geen enkele Heerenveen-speler leek daar wraak voor te willen nemen. En de Groninger-supporters bleken meer lef te hebben dan hun favorieten.

De ploeg van coach Foppe de Haan maakte een week geleden nog veel indruk met de 6-1 zege bij Willem II, maar die hoge cijfers zaten er tegen het verdedigend ingestelde en dus minder open spelende Groningen, niet in. De thuisploeg was wel de beter voetballende ploeg. De Friezen probeerden aan te vallen, terwijl de ploeg van coach Jan van Dijk zich beperkte tot het verdedigen en hopen op een gelukkige counter via de snelle spelers voorin: Leonardo en Arjan Robben. Die tactiek slaagde deels. Heerenveen creëerde slechts enkele kansjes, en kwam eigenlijk niet verder dan schoten van afstand. Maar de Groninger counter bleef ook uit.

De enige speler die zich enigszins uitblinker mocht noemen was Roy Beukenkamp. De doelman van Groningen was zeer attent bij afstandschoten van Mika Nurmela, Arek Radomski, Daniel Jensen en Jeffrey Talan en een kopbal van Mattias Allbäck. Eén keer werd hij geklopt door een kopbal van Allbäck, maar ploeggenoot Leonardo redde zijn keeper door de bal van de doellijn te koppen.

'Als je de wedstrijd bekijkt, dan denk ik dat wij alleen maar verdedigd hebben. We mogen blij zijn dat we Heerenveen op een gelijkspel hebben gehouden. Dat is hier een goed resultaat', bekende Beukenkamp na afloop. Heerenveen-aanvoerder Johan Hansma was teleurgesteld: 'We hadden het beste van het spel en we hadden ook recht op een overwinning. Maar Beukenkamp hield er een paar knappe ballen uit en we hadden een paar keer pech, zoals een bal op de lat of een bal die van de doellijn werd weggewerkt.'

Verdedigend mocht Leonardo zijn doelman dan bijspringen, aanvallend was de kleine Braziliaan amper tot grootste daden in staat. Zelden kwam hij opponent Arjan Ebbinge voorbij. Coach Jan van Dijk had voor aanvang van de wedstrijd al aangekondigd om de Braziliaan eens te vragen, waarom hij de laatste weken (sinds bekend is dat Leonardo naar Feyenoord vertrekt) zo matig speelt. Waarschijnlijk zal Leonardo die vraag binnenkort moeten beantwoorden.

Bekijk hier al onze video's