Heerenveen velt vonnis over bekerfinalist en ploeg in vorm Willem II

SC Heerenveen heeft de bekerfinalist van vorig seizoen uitgeschakeld. Willem II vloog na strafschoppen uit het bekertoernooi en baalde niet alleen daarvan. Ook scheidsrechter Pol van Boekel is na vanavond voor even niet heel populair bij de Tilburgers.

sc Heerenveen
ns
2 - 2
Willem II
Willem II

Na twintig minuten kwam Willem II op voorsprong. Twee van de uitblinkers van de seizoensrevelatie tekenden voor die treffer. Trésor Ndayishimiye nam het knappe voorbereidende werk voor zijn rekening en Vangelis Pavlidis toonde zijn instinct als spits. Hij kwam voor zijn man en schoot raak.

Het zou bij één treffer voor Pavlidis blijven. De Griekse spits moest na 38 minuten gehavend het veld verlaten. Hij had te veel last van een flinke beuk die hij in zijn rug had gehad van Sven Botman. Vervanger en landgenoot Marios Vrousai had direct na de aftocht van Pavlidis voor de 0-2 kunnen zorgen, maar hij hielp een grote kans om zeep.

Mede door die misser konden de Friezen kort na rust op 1-1 komen. Al kwam de meeste hulp daarvoor misschien wel van scheidsrechter Pol van Boekel. Hij bestrafte een sliding van Bart Nieuwkoop op de bal tot ongeloof van alles wat Willem II was met een penalty. Chidera Ejuke was over de benen van de verdediger gestruikeld na de sliding en dat was voor Van Boekel – die geen VAR had om hem te helpen – genoeg voor een strafschop. Hicham Faik pakte het cadeautje uit: 1-1.

Een kwartier voor tijd kreeg de verrassende nummer drie van de Eredivisie nog een flinke klap te verwerken. Ejuke brak door en liftte de bal over doelman Timon Wellenreuther heen. Het laatste en noodlottige tikje kwam van Willem II-verdediger Dries Sadikki: 2-1.

Vervolgens toonde Willem II veerkracht. Damil Dankerlui kopte in de 81ste minuut knap een voorzet van Miquel Nelom binnen, waardoor er verlengd moest worden in Heerenveen. De grootste kans in die verlenging was voor Runar Espejord, hij schoot van zeer dichtbij de bal op de benen van Willem II-goalie Wellenreuther. Door de redding van de Duitser moesten strafschoppen de beslissing brengen.

Daarin trok Heerenveen dus aan het langste eind. De missers van Freek Heerkens en Vrousai bleken immers te veel, omdat bij de Friezen alleen Espejord faalde. Dinsdag zal blijken of Fortuna Sittard of Feyenoord in de volgende ronde op bezoek komt.