Heerenveen helpt ADO met snelle betaling voor Van Ewijk

Reacties

SC Heerenveen heeft ADO Den Haag uit de brand geholpen door de transfersom voor Milan van Ewijk binnen een dag in zijn geheel te betalen. In het voetbal is dat niet gebruikelijk. Meestal worden transfersommen over meerdere jaren uitgesmeerd.

Heerenveen helpt ADO met snelle betaling voor Van Ewijk
© Pro Shots

In ruil voor de snelle betaling heeft SC Heerenveen 40 duizend euro korting gekregen, die van kracht wordt zodra de rechtsback minstens een minuut heeft gespeeld voor de Friezen.

Dat blijkt uit de uitspraak van de rechtbank Den Haag, die dinsdag bepaalde dat de club tot 1 augustus niet bankroet kan gaan. In die zogenoemde afkoelingsperiode kunnen schuldeisers geen beslag leggen of een verzoek tot een faillissement indienen.

Daarmee heeft ADO lucht. In de periode mei tot augustus verwacht de club een liquiditeitstekort van 630 duizend euro. Hoewel de rechter eerder bepaalde dat de eigenaar twee miljoen moet storten, is de verwachting niet dat dit geld uit China werkelijk komt.

ADO heeft — naast schulden uit leninglasten — een schuld van 3,9 miljoen euro bij 150 handelscrediteuren. Tijdens de afkoelingsperiode van de komende maanden moeten die problemen worden opgelost.

Tot dusverre hebben gesprekken met investeerders nog niets opgeleverd. Zonder tijd voor een financiële herstructurering die de club nu heeft gekregen, was een faillissement onafwendbaar geweest omdat een deel van de 150 handelscrediteuren dan waarschijnlijk actie had ondernomen.

Met de transfergelden uit Heerenveen kan de club de komende maanden aan de lopende verplichtingen voldoen. De rechtbank hield de mogelijkheid open om de afkoelingsperiode na 1 augustus te verlengen.

ADO en Heerenveen wilden tevens via een zogenoemde 'machtiging tot het aangaan van een transferovereenkomst' ook rechterlijke goedkeuring afdwingen voor de overgang van Milan van Ewijk. De bedoeling van de clubs was om zich zo alvast in te dekken voor het geval het alsnog misgaat aan het Haags Kwartier. Volgens de wet kan bij een faillissement de curator eerdere rechtshandelingen nietig verklaren als blijkt dat daarmee de schuldeisers zijn benadeeld.

Ook vanuit Friesland was er een wens om alvast zekerheid te hebben dat in zo'n geval niet de Van Ewijk-deal wordt vernietigd door de curator. In dat verzoek ging de rechter echter niet mee. ADO heeft onder meer onvoldoende hard gemaakt dat een marktconform bedrag is ontvangen voor Van Ewijk.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer ADO Den Haag
Meer over ADO Den Haag
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.