Heerenveen geeft AZ huiswerk mee: dubbele dreun in slotfase

SC Heerenveen en AZ hadden donderdag een helft nodig om warm te draaien, maar maakten dat na rust ruimschoots goed. De bezoekers konden de overwinning ruiken, maar de Friezen draaiden het in een spectaculaire slotfase helemaal om.

sc Heerenveen
3 - 2
AZ
AZ

Voor Heerenveen is deelname aan de play-offs hoe dan ook pure winst, AZ had zich liever via de reguliere competitie verzekerd van een Europees ticket. De ploeg van Pascal Jansen leek zich over de teleurstelling heen te hebben gezet en nam aanvankelijk het initiatief in het Abe Lenstra Stadion. Tot grote kansen leidde dat niet. Heerenveen kwam naarmate de eerste helft vorderde iets beter in de wedstrijd, maar kreeg het ook niet voor elkaar grote kansen bij elkaar te voetballen.

Pas na rust ontvlamde de wedstrijd. Eerst waren het de twee winteraanwinsten van Heerenveen die verantwoordelijk waren voor de openingstreffer. Thom Haye zette voor, Sydney van Hooijdonk profiteerde van matig ingrijpen van doelman Peter Vindahl Jensen (1-0). Ruim een minuut later moest ook zijn collega aan de andere kant een tegendoelpunt toestaan. Erwin Mulder was kansloos op een schot van Hakon Evjen, die veel ruimte kreeg van de Friese defensie (1-1).

Stuivertje wisselen
Dat bracht de wedstrijd opnieuw in evenwicht, maar dat was dit keer van korte duur. Vangelis Pavlidis speelde niet zijn beste wedstrijd van het seizoen, maar stond na ruim een uur wel op de goede plek om een voorzet van Fredrik Midtsjø binnen te werken. De Griekse spits kreeg van Sven van Beek de ruimte om aan te nemen en schoot van dichtbij raak (1-2).

Heerenveen zette in de slotfase aan, maar leek niet te kunnen voorkomen dat AZ er met de overwinning vandoor zou gaan. Niets bleek minder waar. Eerst was het Amin Sarr die een minuut voor het verstrijken van de reguliere speeltijd de gelijkmaker liet aantekenen. De Zweedse aanvaller krulde op aangeven van Rami Al Hajj op prachtige wijze raak (2-2). In de vijfde minuut van de extra speeltijd zorgde Tibor Halilovic voor een Fries feestje door de winnende treffer voor zijn rekening te nemen (3-2).