Ajax heeft zaterdagavond eenvoudig afgerekend met Excelsior. De routiniers maakten het verschil bij de Amsterdammers, die zo weer een stap dichter bij de eerste landstitel sinds 2014 zijn.

Ajax
6 - 2
Excelsior
Excelsior

Trainer Erik ten Hag wijzigde zijn formatie ten opzichte van de Champions League-wedstrijd tegen Juventus op twee plaatsen: Noussair Mazraoui keerde terug van een schorsing en begon als rechtsback, Klaas Jan Huntelaar startte in de spits waardoor Lasse Schöne op de bank zat. Bij de bezoekers was er een basisplaats voor Mounir El Hamdaoui, die zo tegenover zijn oude werkgever stond.

Ricardo Moniz maakte in de Johan Cruijff Arena zijn debuut als trainer van Excelsior en had zijn team duidelijk de opdracht gegeven om Ajax onder druk te zetten. Tien minuten hielden de Kralingers het vol, maar toen sloeg Huntelaar toe. De 35-jarige spits werd de diepte in gestuurd door Donny van de Beek en passeerde doelman Alessandro Damen met een stiftje: 1-0.

Het betekende een flinke knauw in het vertrouwen van de bezoekers, die eerder dit seizoen in Rotterdam al met 1-7 onderuit gingen tegen Ajax. Mede dankzij een prima redding van Damen bleef Excelsior wel nog even in de wedstrijd, maar in de 37ste minuut verdubbelde Dusan Tadic de marge. De Serviër kreeg de bal enigszins fortuinlijk voor zijn voeten en kon van dichtbij simpel scoren: 2-0.

Tadic was met een fraaie pass op Hakim Ziyech ook betrokken bij de 3-0. Die goal kwam op naam van Huntelaar, die de strakke voorzet van Ziyech binnentikte. Kort voor rust deed El Hamdaoui nog wel iets terug namens de bezoekers. De ervaren spits kreeg de bal op de rand van het zestienmetergebied van Siebe Horemans, nam hem mee en schoot hem uitstekend diagonaal in de verre hoek: 3-1.

Excelsior was in de tweede helft niet bij machte om het Ajax nog echt lastig te maken. Een kwartier na rust hervatte de thuisploeg de beschietingen. Tadic benutte een strafschop die gegeven werd wegens een vermeende overtreding van Ryan Koolwijk op Matthijs de Ligt. Vijf minuten later was het al 5-1. Huntelaar stond op de goede plek bij de tweede paal om zijn hattrick te completeren.

Twintig minuten voor tijd haalde Ten Hag zijn routiniers naar de kant. Joël Veltman en Kasper Dolberg kwamen in de ploeg voor Tadic en Huntelaar. Frenkie de Jong werd in de eerste helft al vervangen vanwege wat lichte klachten. Twee minuten na zijn entree konden de armen van Dolberg al de lucht in. De Deen controleerde een pass van Ziyech op zijn borst en schoot hard raak in de korte hoek: 6-1.

Verder leed bleef Excelsior bespaard, sterker nog: Jeffry Fortes maakte de score in de slotminuut nog wat draaglijker. De middenvelder kopte een voorzet van Ali Messaoud prima binnen: 6-2. Ajax zet PSV door de klinkende zege in ieder geval voor één dag op drie punten achterstand. De Eindhovenaren kunnen zondag bij een zege op De Graafschap weer op gelijke hoogte komen.

Ajax richt zich nu op de confrontatie met Juventus. Komende dinsdag speelt de ploeg van Ten Hag in Turijn om een ticket voor de halve finale van de Champions League.