Hareide in 2003 nieuwe trainer Rosenborg BK

Åge Hareide gaat met ingang van 1 januari 2003 aan de slag als hoofdtrainer van Rosenborg BK. De Noorse oefenmeester volgt dan Nils Arne Eggen op, die tien landstitels op rij won met RBK en bezig is aan zijn laatste seizoen in Trondheim. Hareide werd afgelopen maandag na een serie van slechte resultaten ontslagen bij Brøndby IF, de koploper in de Deense competitie.

Hareide kwam een driejarig contract overeen met Rosenborg, dat onlangs nog verklaarde Trond Sollied op het oog te hebben als toekomstig trainer. Hareide: 'Ik zat bij Brøndby aan mijn plafond. Ik ben blij dat ik nu even een tijdje kan bijkomen voordat ik me weer met voetbal ga bezighouden. Rune Bratseth (de technisch directeur van Rosenborg, red.) hing een paar uur na mijn vertrek bij Brøndby al aan de telefoon. Maar pas op woensdagmiddag heb ik besloten voor Rosenborg te kiezen.'

Hareide begon zijn trainersloopbaan bij Molde FK, dat hij naar de hoogste Noorse divisie loodste en ombouwde tot een stabiele subtopper in de Tippeliga. Daarna was hij in dienst bij het Zweedse Helsingborgs IF, waarmee hij in 1998 de beker veroverde en een jaar later het kampioenschap won. Eind 1999 stapte Hareide over naar Brøndby, waar grote successen uitbleven.

Hareide was eerder ook in dienst bij de Noorse voetbalbond waar hij Jong-Noorwegen onder zijn hoede had. Mede door toedoen van Hareide groeiden spelers als Ole Gunnar Solskjær, Petter Rudi, Kjetil Rekdal en Øyvind Leonhardsen uit tot Europese (sub)toppers. Hareide kwam vijftig keer uit voor de Noorse nationale ploeg en speelde in zijn loopbaan voor Molde FK, Manchester City en Norwich City. Hij was de eerste Noor die zijn opwachting maakte in het Engelse voetbal.

Bekijk hier al onze video's