Hans Nijland wordt gewaarschuwd voor adviesfunctie

Reacties

In de Voetbal International staat iedere week de rubriek Uit de Skybox. Deze week Tom Knipping over het afscheid van Hans Nijland als algemeen directeur van FC Groningen.

Hans Nijland wordt gewaarschuwd voor adviesfunctie

In een bioscoopzaal binnen het stadion van FC Groningen kreeg Hans Nijland afgelopen vrijdag een indrukwekkend afscheid. Het was alsof het tv-format In De Hoofdrol voor even was teruggekeerd, het iconische Mies Bouwman-programma met een centrale gast die werd verrast door familieleden en collega's die herinneringen kwamen ophalen. Onder anderen Ronald Koeman en Arjen Robben waren naar Groningen gereisd, om in een ruim twee uur durende vertrekshow warme woorden te spreken over de old skool directeur, die na 23 jaar afzwaait. Nijland werd zelfs benoemd tot lid van verdienste van de KNVB. 'Wie had dat ooit kunnen denken?', vroeg de bondscriticaster zichzelf enigszins verbouwereerd af.

Als druistige ondernemer maakte Nijland in de jaren negentig zijn entree in het betaalde voetbal en werd hij toen nog met de nodige scepsis ontvangen. Bondsvoorzitter Michael van Praag omschreef hem als een 'keffertje' en de voormalige clubvoorzitter Wim Entzinger noemde hem zelfs 'een ongelikte beer'. Beide mannen moesten op hun eerste indrukken terugkomen, nadat hij de praktisch failliete Eerste Divisie-club in de loop der jaren had getransformeerd in een stabiele linkerrijtjeclub, die de KNVB-beker won.

Met zijn open houding naar supporters en media groeide Nijland uit tot een geliefd boegbeeld, al kregen zijn flinke dosis bluf en zelfvertrouwen een enkele keer ook de overhand, bijvoorbeeld toen FC Groningen dagdroomde over een gooi naar het kampioenschap in een nog groter stadion. Om zijn branie te illustreren, haalde Van Praag nog een mailtje aan uit 2015, waarin Hans Nijland zijn verleden als lid van de militaire kapel aanhaalde en aanbood de internationals het volkslied te leren, nadat hij zich geweldig had gestoord aan spelers die niet meezongen met het Wilhelmus.

Opvallend waren ook enkele welgemeende adviezen van onder anderen KNVB-commissaris Jan Smit en rvc-voorzitter Ed Wink tijdens de afscheidsreceptie. Op de vraag van gespreksleider Kees Jansma of het verstandig was dat Nijland nog enkele uren per week de directie ging adviseren, vonden beide heren dat hij moest oppassen voor een situatie als bij SC Heerenveen, waar de schaduw van Riemer van der Velde dertien jaar na diens afscheid nog altijd over het Abe Lenstra Stadion hangt. 'Dat hij nog een paar uren advies gaat geven aan de directie, ik weet niet of dat zo’n goed idee is', zei Wink. 'Maar Hans weet in het algemeen prima wat hij doet.'

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.