Handsbal Sadilek wordt studiemateriaal voor scheidsrechters

Reacties

In scheidsrechterlijke kringen is nog lang gesproken over het competitieduel Heracles Almelo-PSV (0-2) van zondag. Daarbij ging het vooral om twee handsgevallen, momenten die symboliseren hoe lastig de regelgeving omtrent hands in elkaar zit.

Handsbal Sadilek wordt studiemateriaal voor scheidsrechters
Heracles Almelo
Heracles Almelo
0 - 2
PSV
PSV

Reinold Wiedemeijer besprak zondagavond namens het arbitragekorps in een uitzending van FOX Sports, zoals te doen gebruikelijk, de scheidsrechterlijke discussiepunten van de afgelopen speelronde. Behalve de VAR-besluiten ging het dit keer ook over twee gevallen van hands.

Tijdens het duel van zondagavond in Almelo gaf arbiter Jochem Kamphuis PSV in de eerste helft een strafschop na een ongelukkige handsbal van verdediger Navajo Bakboord. VAR Martin van den Kerkhof draaide dat besluit terug. Vanuit Zeist oordeelde Wiedemeijer dat dat besluit correct was.

'Hands blijft een lastig onderdeel, omdat het subjectief is', zo vertelde Wiedemeijer in algemene zin over het lastige aspect van de handsregel. 'Het is allemaal interpretatie van de scheidsrechter. Daar zijn wel regels voor: alles wat buiten je lichaam is, is jezelf breder maken', zo beeldde hij al zwaaiend met zijn armen op tv uit. 'Komt de bal er dan tegenaan, dan neem je wel ontzettend het risico dat de scheidsrechter gaat fluiten voor een strafschop. Naarmate het dichter bij het lichaam komt, wordt het gevaarlijker. Wanneer is het natuurlijk en onnatuurlijk? Wanneer is-ie te ver van het lichaam en wanneer niet? Dat is interpretatie van de scheidsrechter en dus ook de VAR.'

Het lastige aspect van dergelijke gevallen kwam later in de wedstrijd aan de oppervlakte toen Michal Sadilek de bal nabij zijn zij per ongeluk met de arm raakte. Over dat voorval kon Wiedemeijer niet direct zeggen of het juist was om door te laten spelen, of dat er ingegrepen had moeten worden. 'Die vinden wij dusdanig discutabel, die willen wij eerst wel eens voorleggen aan de groep scheidsrechters. Zij moeten 'm gaan toepassen.' Op de vraag of er een penalty gegeven had moeten worden, stelde hij: 'Laat ik het zo zeggen, ik kan me heel goed voorstellen dat er scheidsrechters zijn die 'm erop leggen. En dan zal de VAR ook niet ingrijpen.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer PSV
Meer over PSV
Meer Heracles Almelo
Meer over Heracles Almelo
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.