Handigheidjes goalgetter Matavz loodsen Vitesse langs PEC

Vitesse heeft op bezoek bij PEC Zwolle de tweede competitiezege van het seizoen geboekt. De ploeg van trainer Leonid Slutsky stapte met een 0-2 overwinning van het veld af. Tim Matavz was de grote man aan Arnhemse zijde.

PEC Zwolle
PEC Zwolle
0 - 2
Vitesse
Vitesse

In een tijdperk waarin spitsen steeds vaker alleskunners zijn, is Matavz nog een aanvalsleider van de oude stempel. Iemand die altijd loert op een goal, soms lange tijd onzichtbaar is en dan ineens toeslaat. Tegen PEC Zwolle liet de Sloveen zien dat zijn speelstijl nog altijd van grote toegevoegde waarde is voor Vitesse. Met twee pure spitsengoals bezorgde hij zijn ploeg de overwinning in Zwolle.

Zijn eerste doelpunt vierde Matavz zelfs twee keer. De spits kopte een afstandschot van Navarone Foor, dat naast zou zijn gegaan, binnen voor de 0-1. Dat doelpunt werd aanvankelijk afgekeurd vanwege buitenspel, maar de VAR keurde de treffer alsnog goed omdat van buitenspel geen sprake bleek te zijn.

Ook zijn tweede maakte Matavz door net even oplettender te zijn dan de rest. Younes Namli dribbelde terug richting zijn eigen zestien, twijfelde zichtbaar over de vervolgstap en gaf uiteindelijk een dramatische terugspeelpass. Matavz was al onderweg om die pass te onderscheppen en schoot feilloos raak: 0-2. Het was voor de spits zijn vierde doelpunt van het seizoen.

PEC was in de eerste helft redelijk onmachtig. Alleen Vito van Crooij liet zich positief gelden en was twee keer dreigend, maar Vitesse-keeper Eduardo hield zijn doel schoon. De ervaren Portugees liet zich vijf minuten na rust wederom zien door een schot van invaller Stanley Elbers te stoppen. Elbers loste direct na rust Namli af, terwijl Sepp van den Berg vervangen werd door Gianluca Scamacca.

De aanvallende wissels van trainer John van 't Schip zorgden ervoor dat PEC een stuk gevaarlijker werd. Van Duinen en Van Crooij kregen goede kansen, maar steeds was daar weer de uitstekend keepende Eduardo. Vitesse zette daar twee kansen voor Matavz tegenover en kwam vlak voor tijd goed weg toen Van Duinen de lat raakte.

Uiteindelijk bleken de doelpunten van Matavz in de eerste helft ruim voldoende om de drie punten mee terug naar Arnhem te nemen. Vitesse meldt zich zodoende weer in de subtop van de Eredivisie, terwijl PEC gedeeld hekkensluiter is.