Halilovic en Ache op dreef, meer overtredingen dan schoten voor Kramer

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Deze keer aandacht voor de zaterdagwedstrijden in de dertiende speelronde.

sc Heerenveen
2 - 1
Sparta Rotterdam

• SC Heerenveen verloor geen van de zeventien thuiswedstrijden die het in de Eredivisie speelde tegen Sparta Rotterdam (elf zeges, zes gelijke spelen), tegen geen andere ploeg speelden de Friezen zoveel Eredivisie-thuisduels zonder er één te verliezen.

• Alleen Ajax (97) schoot dit Eredivisie-seizoen vaker van buiten het strafschopgebied dan sc Heerenveen (90); de Friezen deden 47 procent hun doelpogingen dit seizoen van buiten de zestien.

• Alen Halilovic kwam tot negen schoten en drie gecreëerde kansen in 144 Eredivisie-minuten voor Heerenveen; gemiddeld per 90 minuten schoot hij dit seizoen vaker dan zijn teamgenoten met minstens 100 minuten (5,6), terwijl alleen Joey Veerman (2,5) per 90 minuten meer kansen creëerde dan Halilovic (1,9).

• Ragnar Ache, die betrokken was bij vijf goals in zijn laatste zes Eredivisie-duels (3 goals, 2 assists), kwam dit Eredivisie-seizoen tot scoren met vijf van zijn zes schoten op doel.

Poll (gesloten) Wat verwacht jij van SC Heerenveen - Sparta Rotterdam?
  • 67% Zege SC Heerenveen (573 stemmen)
  • 19% Gelijkspel (161 stemmen)
  • 14% Zege Sparta Rotterdam (123 stemmen)
Fortuna Sittard
1 - 0
ADO Den Haag

• Fortuna Sittard is ongeslagen in de laatste vier thuisduels in alle competities (drie zeges, een gelijkspel) en won de meest recente wedstrijd in die reeks met 3-0 van ADO Den Haag in het bekertoernooi.

• Amadou Ciss scoorde vier keer in de laatste vier thuisduels van Fortuna Sittard en deed dat met zijn laatste zes doelpogingen in Sittard (1 geblokkeerd, 1 mis).

• ADO Den Haag won slechts één van de laatste zeven Eredivisie-duels met ploegen die op dat moment zestiende of lager stonden op de ranglijst (vier gelijke spelen, twee nederlagen).

• ADO Den Haag is de enige Eredivisie-ploeg dit seizoen die meer dan de helft van de doelpunten uit standaardsituaties maakte (57% - 8 van de 14).

• Michiel Kramer beging dit Eredivisie-seizoen meer dan twee keer zoveel overtredingen (15) dan dat hij schoten loste (7).

Poll (gesloten) Wat verwacht jij van Fortuna Sittard - ADO Den Haag?
  • 46% Zege Fortuna Sittard (261 stemmen)
  • 28% Gelijkspel (162 stemmen)
  • 26% Zege ADO Den Haag (147 stemmen)
Heracles Almelo
6 - 1
VVV-Venlo
VVV-Venlo

• Heracles kwam in de laatste vier thuisduels met VVV in totaal vijftien keer tot scoren (gemiddeld 3,8 per ontmoeting), terwijl de bezoekers slechts twee keer trefzeker waren.

• Heracles is met Ajax één van de twee overgebleven teams zonder een tegentreffer uit een hoekschop of indirecte vrije trap dit Eredivisie-seizoen, de laatste Almelose tegengoal op deze manier dateert van 15 mei (corner tegen PSV).

• VVV-Venlo staat dit Eredivisie-seizoen op negen nederlagen; vorig seizoen kwam de tiende nederlaag pas op 22 februari in speelronde 23, toen was Heracles Almelo de boosdoener (0-1).

• De ploeg van Robert Maaskant incasseerde in de laatste vijf Eredivisie-wedstrijden steeds minimaal drie doelpunten, de laatste ploeg die dat zes keer op rij overkwam was Willem II in 2010.

• VVV-Venlo is dit Eredivisie-seizoen de ploeg met de minste balheroveringen (643) en ontmoet met Heracles Almelo de club die juist het vaakst de bal heroverde (835).

Poll (gesloten) Wat verwacht jij van Heracles Almelo - VVV-Venlo?
  • 84% Zege Heracles Almelo (411 stemmen)