Guus Til op sportief gebied niet gelukkiger geworden van vertrek bij AZ

Het avontuur van Guus Til bij Spartak Moskou is in sportief opzicht nog niet wat hij ervan verwacht had. Zondag gingen Til en consorten met liefst 1-4 onderuit tegen FK Rostov. Daarmee leed Spartak de grootste thuisnederlaag in de competitie sinds 17 mei 2015, toen er met 0-4 verloren werd van CSKA Moskou.

Met twaalf goals werd Til vorig seizoen de clubtopscorer van AZ in de Eredivisie. Hij verdiende er een transfer mee naar Rusland. Spartak Moskou, in 2016/17 nog kampioen van de Russische Premier League, telde zo'n achttien miljoen euro neer voor de eenmalig Oranje-international. Na de nederlaag tegen FK Rostov staan de Nederlander en zijn ploeggenoten echter al 23 punten achter op koploper Zenit Sint-Petersburg en ook de statistieken van Til zijn nog niet om over naar huis te schrijven.

Op 11 augustus speelde Til zijn eerste wedstrijd voor Spartak Moskou op bezoek bij Akhmat Grozny. Hij leverde meteen twee assists af en speelde de eerste zeven wedstrijden steeds negentig minuten mee. In zijn derde wedstrijd tegen Krylia Sovetov Samara scoorde hij tevens zijn eerste goal én verzorgde hij wederom een assist bij een 1-2 overwinning. Nadien hield het echter op de met de productie van de Nederlander.

Na die wedstrijd waarin hij scoorde, verloor Til met Spartak liefst vijf wedstrijden op rij waarna coach Oleg Kononov plaatsmaakte voor Domenico Tedesco. Sindsdien is Til niet wekelijks meer verzekerd van een basisplek. Onder Tedesco stond Til drie van de zeven competitiewedstrijden in de basis. In de twee wedstrijden die onder Tedesco gewonnen werden, kwam de Nederlander in totaal tot één minuut speeltijd.

Afgelopen zondag verscheen Til wel weer aan de aftrap bij Spartak Moskou voor het thuisduel met FK Rostov, maar toen Til na 72 minuten bij een 0-2 stand gewisseld werd, zag hij vanaf de bank toe hoe zijn ploeg uiteindelijk met 1-4 onderuit ging. De achterstand liep daarmee op tot 23 punten op Zenit Sint-Petersburg, dat bovenaan staat in de Russische competitie, en dat is na negentien wedstrijden de grootste achterstand op de koploper sinds 2003. Toen was het verschil met CSKA Moskou zestien punten.

Voordeel voor Spartak Moskou, dat slechts vier punten boven de rechtstreekse degradatieplekken staat, is dat het nu winterstop is in Rusland. Tedesco heeft nu tot 1 maart 2020 de tijd om Til en zijn ploeggenoten weer aan het voetballen te krijgen. Dan wordt de competitie weer hervat met een uitwedstrijd tegen Dinamo Moskou.