Gullit: 'Manchester United leeft in het verleden'

Reacties

Ruud Gullit wordt moe van de manier waarop bij Manchester United telkens weer wordt teruggedacht aan de jaren negentig. Tijdens een evenement van Laureus heeft de legende zich uitgesproken over het verval bij de club van manager Erik ten Hag.

Gullit: 'Manchester United leeft in het verleden'
© Pro Shots

De nederlaag tegen Brighton bij het debuut van Ten Hag stond niet op zichzelf. Door de sluimerende problemen is United niet meer dan een outsider in de strijd om een plek in de topvier en dus Champions League-voetbal, laat staan dat de club gezien kan worden als een serieuze titelkandidaat. Volgens Gullit is de grootmacht ook als het gaat om aantrekkingskracht inmiddels voorbijgestreefd door Liverpool en Manchester City.

'Ze hebben een kans laten liggen om het voetbal te veranderen. Ze leven nog in het verleden', zegt Gullit. 'Ze praten te vaak over het team uit de jaren negentig. Als je ziet hoe sommige teams tegenwoordig spelen, dan loopt United achter. Pep Guardiola, Jürgen Klopp en Thomas Tuchel hebben veranderingen doorgevoerd en United is blijven hangen in het verleden. Louis van Gaal en José Mourinho zijn goede coaches, maar er is een nieuw tijdperk aangebroken en United is niet meegegaan met de tijd.'

Volgens Gullit is het logisch dat het voor United inmiddels lastig is om geschikte versterkingen te vinden. Hij begrijpt wel dat topspelers niet meer staan te trappelen om naar Old Trafford te vertrekken als ze andere opties hebben. 'Ze willen naar Liverpool, Manchester City of Chelsea. United is niet meer het belangrijkste team in Engeland, zoals dat wel het geval was in het tijdperk met Sir Alex Ferguson. Dat is geweest. Ze moeten hun mentaliteit veranderen', aldus Gullit.

Hij is positief over landgenoot Erik ten Hag, maar stipt aan dat de coach zich wel moet aanpassen in Engeland: 'Je moet leren begrijpen dat je wedstrijden niet alleen voetballend kunt winnen. Je hebt naast techniek ook kracht en uithoudingsvermogen nodig.' Dat er in de media nog altijd heel veel aandacht is voor United, maakt de klus voor Ten Hag volgens Gullit niet makkelijker. 'Er zijn vijf oud-spelers van de club die iedere dag over Manchester United praten. Dat is lastig. Als je dan niet wint, dan zie je dat iedere dag de eerste zes artikelen in de krant over United gaan. Iedere dag weer.'

Ten Hag leeft toe naar zijn tweede Premier League-wedstrijd als United-manager. Zaterdagavond gaan The Red Devils op bezoek bij Brentford op jacht naar de eerste overwinning in het nieuwe seizoen (aftrap 18.30 uur).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.