Gullit betuigt spijt over aftocht voor WK 1994

Ruud Gullit heeft spijt betuigd over zijn plotselinge vertrek voor het WK 1994 in Amerika. 'Met mijn huidige levenservaring had ik dat nooit gedaan.'

Gullit betuigt spijt over aftocht voor WK 1994

De iets oudere bezoeker van VI.nl zal het beeld nog kunnen terughalen. Een aangeslagen Ruud Gullit verlaat het trainingskamp van Oranje voorafgaand aan het WK 1994 en laat het toernooi in de Verenigde Staten aan zich voorbij gaan. Een hoogopgelopen discussie met bondscoach Dick Advocaat over de speelwijze is de reden van het vertrek van de toen voor Sampdoria uitkomende speler.

Advocaat stuurt Oranje tijdens de voorbereiding met drie verdedigers en vier middenvelders het veld in, terwijl Gullit een meer verdedigende speelwijze voorstaat. In de Amerikaanse hitte, weet de vedette, is het ronduit naïef om uitgekookte tegenstanders zo aanvallend te willen bestrijden. 'Pure zelfmoord', zegt Gullit wanneer hij Oranje vlak voor de laatste oefenwedstrijd tegen Hongarije vaarwel zegt.

Na het duel met Schotland had hij al bij Advocaat aangegeven niet mee naar het WK te zullen gaan. De bondscoach was verbijsterd en vroeg Gullit er nog een nachtje over te slapen. Tevergeefs. 'Ik was niet erg scherp. Ik had meteen naar hem toe moeten gaan. Dat heb ik niet gedaan', zou Advocaat later zeggen.

Nu, zestien jaar later, neemt juist Gullit de schuld op zich. De voormalig topvoetballer deed zijn mea culpa bij de presentatie van het HollandBelgium Bid voor het WK 2018 in Noordwijk, al paste hij voor een al te lange gang door het stof.

'Ik heb er achteraf spijt van dat ik bij toenmalig bondscoach
Dick Advocaat bedankt heb voor het WK 1994 in Amerika', tekende
De Telegraaf op uit de mond van de ambassadeur. 'Met alles wat ik nu weet, de levenservaring die ik nu heb, zou ik dat nooit hebben gedaan. Ik had gewoon enkele concessies moeten doen. Welke? Nee, deze spijtbetuiging is voldoende.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen