Gueye flink onder vuur in Frankrijk wegens weigeren regenboogshirt

Reacties

Paris Saint-Germain-middenvelder Idrissa Gueye ligt onder vuur in Frankrijk. De Senegalees weigerde zaterdag het speciale regenboogshirt van PSG te dragen ter ondersteuning van de LGBTQ+ gemeenschap.

Gueye flink onder vuur in Frankrijk wegens weigeren regenboogshirt
© Pro Shots
Montpellier
Montpellier
0 - 4
PSG
PSG

Alle teams in de Ligue 1 speelden afgelopen weekend met een dergelijk shirt. Gueye reisde wel mee met de selectie van PSG naar Montpellier, maar stond verrassend genoeg niet op het wedstrijdformulier. De Senegalese middenvelder had geen fysieke klachten, maar nam toch plaats op de tribune. Volgens meerdere Franse media was dat omdat hij weigerde deel te nemen aan het LGBTQ+ statement.

PSG-trainer Mauricio Pochettino wilde achteraf niet te diep op de kwestie ingaan, maar bevestigde dat Gueye niet geblesseerd was en vanwege 'persoonlijke redenen' op de tribune zat. Franse media merken op dat dat vorig jaar ook al het geval was met Gueye, toen werd er nog een lichte blessure als reden aangewend. Le Parisien noemt het geloof van Gueye als mogelijke oorzaak om het regenboogshirt te weigeren. Hoe dan ook komt die actie hem op buitengewoon veel kritiek te staan in Frankrijk.

Valérie Pécresse, president van Île-de-France, de provincie waar Parijs in ligt, uit haar ongeloof op Twitter. 'De spelers van een voetbalclub, en die van PSG in het bijzonder, zijn een rolmodel voor onze jongeren. Zij hebben de plicht om het goede voorbeeld te geven. De weigering van Idrissa Gana Gueye om mee te doen aan de strijd tegen homofobie kan niet zonder sancties blijven!'

Ook Roxana Maracineanu, de Franse minister van Sport, mengt zich in het debat. 'Ik vind het betreurenswaardig. Het dragen van een regenboogshirt lijkt misschien een detail, maar het is een belangrijk symbolisch gebaar dat onze jeugd helpt opvoeden. Een speler kan dat weigeren, want we leven in een democratie, maar ik vind het erg betreurenswaardig', zegt ze tegen Le Parisien.

Rouge Direct, de organisatie die zich inzet voor de strijd tegen homofobie in de Franse sport, is ook niet blij met de actie van Gueye. 'Homofobie is geen mening, maar een misdaad. PSG en de Franse bond moeten hem ter verantwoording roepen en heel snel. Straf hem desnoods. Er is een golf van haat tegen de LGBT community vanavond, we maken ons grote zorgen.'

Gueye zelf ontkent homofoob te zijn. Volgens Le Parisien zou zijn keuze uit religieuze gronden zijn genomen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Meer Paris Saint-Germain
Meer over Paris Saint-Germain
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.