Gudde ziet IJsland als voorbeeld Oranje

Reacties

Eric Gudde denkt dat de KNVB kan leren van een land als IJsland. De nieuwe directeur betaald voetbal begon dinsdag aan zijn nieuwe functie en gaat de komende tijd 'observeren, luisteren en proeven'. Ondertussen wacht Gudde de taak om een nieuwe technisch directeur en bondscoach te vinden.

Gudde ziet IJsland als voorbeeld Oranje

Gudde richt zich eerst op de technisch directeur, maar wil nog niet op namen ingaan. 'Ik leg mijn oor te luister bij diverse experts, bijvoorbeeld de huidige bondscoach en zijn staf. Maar ook een paar internationals en ex-internationals.' Gudde heeft ook al gesproken met Louis van Gaal over de kwestie. De oud-bondscoach is verder niet beschikbaar voor een functie bij de KNVB.

Of er in de toekomst een buitenlandse technisch directeur of bondscoach komt, sluit Gudde niet uit. 'Dat is volstrekt bespreekbaar. Het gaat om kwaliteit. Het liefst wil ik het natuurlijk op korte termijn rond hebben, maar ik doe het liever in januari goed dan in december onder druk.' Daarnaast wordt er gezocht naar een nieuwe operationeel directeur. Gijs de Jong, die deze functie nu bekleedt, gaat verder als secretaris-generaal.

IJsland
Gudde spreekt zich ook uit over de staat van het Nederlandse voetbal. 'Er zijn veel externe factoren van invloed. De transfersommen worden steeds hoger, talenten vertrekken steeds vroeger naar het buitenland en we zien een steeds hoger aantal huurspelers in Nederland. Toch moeten we ons daar niet achter verschuilen. Landen als IJsland, België en Servië hebben dezelfde problemen en gaan wel naar het WK.'

Gudde wil daarvan leren. 'Wat je bij die landen ziet is continuïteit met de bondscoach, een duidelijke spelfilosofie en passie.' Dat betekent niet dat Nederland de speelwijze moet aanpassen. 'Neem IJsland als voorbeeld. Ze hebben een duidelijke aanpak en vaste spelpatronen waar ze de afgelopen jaren veel mee hebben bereikt. We moeten goed kijken naar wat er in het buitenland gebeurt en dat combineren met onze eigen voetbalcultuur.'

VI's Martijn Krabbendam over de huidige situatie bij Oranje.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.