Guardiola en het grote gemis van de finale: 'Ik ben het eens met de critici'

Reacties

Manchester City zet woensdagavond zijn eerste stappen in de knock-outfase van de Champions League. De kampioen van Engeland bindt buitenshuis de strijd aan met Schalke 04 en hoopt zich vervolgens over drie weken te plaatsen voor de laatste acht in het miljardenbal.

Guardiola en het grote gemis van de finale: 'Ik ben het eens met de critici'

Voor trainer Pep Guardiola is het tweeluik met Schalke 04 ook een nieuwe poging om af te rekenen met het verleden. De 48-jarige Catalaan slaagt er al jaren niet meer in de finale van de Champions League te bereiken met zijn teams. En dat terwijl hij in de prille dagen van zijn trainersloopbaan opviel met zijn Europese succes.

Met Barcelona veroverde Guardiola in zijn debuutseizoen 2008/09 direct de Champions League. Een jaar later strandde hij in de halve finale tegen het Internazionale van José Mourinho, maar het seizoen daarna was het weer raak en kroonde Pep zich andermaal tot winnaar met Barcelona.

In zijn laatste jaar, het seizoen 2011/12, lukte het Guardiola niet de beker nogmaals te veroveren. Na een sabbatsjaar pakte Guardiola de draad weer op en voegde hij zich bij Bayern München, dat hij driemaal op rij naar de halve eindstrijd in de Champions League loodste. Driemaal was een Spaanse tegenstander daarin te sterk: Real Madrid, Barcelona en Atlético Madrid.

Toen in 2016 een nieuw avontuur gestalte kreeg en Guardiola zijn handtekening zette bij Manchester City, waren de verwachtingen torenhoog. Velen rekenden erop dat City de laatste stap zou kunnen zetten en Europees succes zou kunnen boeken. Tot nu toe is de oogst echter mager te noemen.

In zijn eerste seizoen als trainer in de Eastlands struikelde Pep met City verrassend over AS Monaco. Al in de achtste finales versperde die club de Engelsen de weg in Europa. Vorig seizoen was het de beurt aan Liverpool om zich in de knock-outfase te meten met Manchester City en daarbij trokken The Reds aan het langste eind.

Nu is Schalke 04 de te nemen horde. City is uitgesproken favoriet voor de dubbele ontmoeting met de Duitsers, maar Guardiola weet dat niemand een ander iets cadeau doet in Europa. 'We moeten onze emoties onder controle zien te houden, want dit is een bijzondere competitie. We gaan voor het uitdoelpunt, dat is van groot belang.'

Het was een journalist uit Nigeria die Guardiola dinsdag die prangende vraag stelde waarom het sinds het seizoen 2010/11 niet meer gelukt is de finale te bereiken - en of wellicht dat mede komt doordat de trainer sinds zijn vertrek uit Camp Nou niet meer beschikt over spelers als Lionel Messi, Xavi en Andrés Iniesta.

'Ik sluit me volledig aan bij de mensen die dat zeggen', reageerde Guardiola. 'Ik ben het helemaal met hen eens. Ik zal daar nog geen seconde over discussiëren. Want toen ik daar was, heb ik vaak gezegd: ik win deze wedstrijden omdat ik zulke ongelooflijke spelers heb. Al had ik die ook in München, en hier in Manchester. Maar in Barcelona was ik een man die heel veel geluk had. Sorry', aldus de lachende trainer.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.