Grote AZ-show bij Jong Oranje in veelbesproken kwalificatieduel

Reacties

Jong Oranje heeft de veelbesproken EK-kwalificatiewedstrijd tegen Jong Wit-Rusland eenvoudig gewonnen. Er vielen zeven Nederlandse goals, waarvan vijf gemaakt door AZ-spelers. 

Grote AZ-show bij Jong Oranje in veelbesproken kwalificatieduel
© Pro Shots
Wit-Rusland O21
Wit-Rusland O21
0 - 7
Nederland O21
Nederland O21

De EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Wit-Rusland zorgde voor de nodige discussie. Niet alleen vanwege de politieke onrust in het land, maar ook vanwege de coronamaatregelen waren clubs niet heel gewillig hun spelers af te staan aan Jong Oranje. Eerst gaf Feyenoord te kennen liever geen spelers af te staan, waarna ook Duitse clubs Werder Bremen en Hertha BSC niet stonden te springen om hun spelers naar Wit-Rusland te laten gaan. Tahith Chong, Javairô Dilrosun, Deyovaisio Zeefuik en Daishawn Redan werden dan ook thuis gelaten door Marcel Groninger, die Erwin van de Looi tijdelijk opvolgt. Van de Looi werd immers doorgeschoven naar het grote Oranje.

Evenals bovenstaande namen ontbrak ook Cody Gakpo bij Jong Oranje. De PSV'er wacht een behandeling aan een verstandskies. Omdat de ontbrekende spelers niet werden vervangen, reisde Jong Oranje met slechts twintig spelers af naar Wit-Rusland. Dat bleek echter ruim voldoende om met een ruime overwinning weer terug te keren naar Nederland.

Rood
De trip naar Wit-Rusland was eigenlijk al binnen acht minuten beslist. Myron Boadu opende na twee minuten al de score, waarna Jong Oranje tegen tien Wit-Russen de mogelijkheid kreeg om die score verder uit te bouwen. Dmitri Prischepa maakte in de zevende minuut ongelukkig hands, waarna hij werd bestraft met een rode kaart. Met Teun Koopmeiners in de gelederen was de 0-2 daarmee een zekerheidje.

De goals van Boadu en Koopmeiners waren niet alleen de inleiding van een gemakkelijke avond in Wit-Rusland. Het was ook de inleiding van een grote AZ-show. Op aangeven van Ferdi Kadioglu was het Boadu die na een ruim half uur ook de 0-3 maakte, waarna Dani de Wit na rust de productie namens AZ-spelers verder opschroefde. Wit-Rusland maakte het Jong Oranje nauwelijks lastig en het was De Wit die niet alleen de 0-4 maakte, maar ook nog de 0-5. Dat deed De Wit twee keer op aangeven van Noa Lang.

De ingevallen Kaj Sierhuis en Abdou Harroui zorgden er vlak voor tijd nog wel voor dat niet de gehele productie van Jong Oranje van Alkmaarse makelij was. De spits van Stade Reims knikte een voorzet van Ludovit Reis tegen de touwen, waarna Harroui de bal fraai in de verre hoek krulde. Zij bepaalden daarmee de eindstand op 0-7. De Nederlandse beloften gaan daarmee verder waarmee het gebleven was in de EK-kwalificatiereeks: ruim winnen. Na vijf wedstrijden staat Jong Oranje op vijf zeges en een doelsaldo van 26 goals voor en drie tegen. Jong Portugal is de grootste concurrent van Jong Oranje. De Portugezen wonnen met 4-0 van Jong Cyprus en staan na vijf wedstrijden op twaalf punten. Jong Oranje won in 2019 al met 4-2 van Jong Portugal.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.