Groningen verkiest eigen jeugd boven wintertransfers

Reacties

FC Groningen gaat een rustige transferwinter tegemoet. Met het definitieve vertrek van Danny Hoesen en de verhuur van Ruben Jenssen is er ruimte ontstaan in de financiële huishouding, maar de clubleiding is niet van plan het vrijgekomen geld te gebruiken voor het aantrekken van nieuwe spelers. 

Groningen verkiest eigen jeugd boven wintertransfers

'Wij gaan hun vertrek intern oplossen', laat algemeen directeur Hans Nijland weten aan VI. Ook de te incasseren transfervergoeding voor Virgil van Dijk, naar verwachting zes ton, zal daar volgens de kopman van de Groninger club niet voor worden gebruikt. 'Ook al hebben we een gezond eigen vermogen van ruim vier miljoen euro, we hebben nog steeds een tekort over dit seizoen van 2,2 miljoen euro en dat voelt niet lekker', geeft Nijland aan.

Dat FC Groningen vooralsnog niet voornemens is in vers bloed te investeren, heeft ook een andere reden. 'Wij willen nadrukkelijk meer kijken naar de eigen jeugd.' Nijland noemt Ludovit Reis (foto) en Amir Absalem als 'mooie voorbeelden' van het toekomstbeeld dat FC Groningen voor ogen heeft. Beiden begonnen het seizoen in de selectie van Jong FC Groningen, maar maakten in de eerste competitiehelft hun debuut in de hoofdmacht. De zeventienjarige Reis, die Jenssen uit de basis verdreef, heeft al tien Eredivisie-wedstrijden achter zijn naam staan. Bij Absalem (twintig jaar) reikte de teller inmiddels tot drie duels op het hoogste niveau.

Om de doelstelling te mikken op de eigen jeugd verder gestalte te geven, heeft Groningen de beloften Tom van de Looi, de 18-jarige zoon van Willem II-trainer Erwin van de Looi, Michael Breij (20), Lars Kramer (18), David Browne (22) en doelman Jan Hoekstra (19) meegenomen naar het wintertrainingskamp in Sotogrande. De nummer dertien van de Eredivisie oefent in Spanje tegen Club Brugge en Dynamo Dresden.

Mahi
Ook Mimoun Mahi is maandag in het vliegtuig gestapt met Málaga als bestemming. De clubtopscorer (zes doelpunten) zei aan het eind van 2017 te verwachten in de winterstop een overstap naar een andere club te zullen maken. Nijland: 'Maar tot dusver hebben wij helemaal niks gehoord van clubs die concrete belangstelling voor hem zouden hebben. Zijn zaakwaarnemer heeft ook aangegeven dat er op dit moment niks speelt.'

Mocht Mahi deze maand toch vertrekken dan overweegt Groningen alsnog de transfermarkt op te gaan. 'Dan ontstaat een nieuwe situatie', oordeelt Nijland. 'Het is lastig om daar nu al hard ja of nee op te zeggen. Maar dat hoeft ook niet, er speelt immers niks.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.