Groningen snapt niks van VAR: 'Hij moet gewoon zijn mond houden'

Reacties

Bij FC Groningen waren ze zondagmiddag op zijn zachtst gezegd niet te spreken over het optreden van de arbitrage tijdens de Derby van het Noorden (1-1). Aanvoerder Mike te Wierik en trainer Danny Buijs trokken na afloop allebei fel van leer.

Groningen snapt niks van VAR: 'Hij moet gewoon zijn mond houden'
© Pro Shots

Onderwerp van gesprek waren een gegeven penalty en een niet gegeven penalty. Vlak voor rust ging de bal wel op de stip toen Groningen-back Deyovaisio Zeefuik hands maakte nadat hij werd geduwd door SC Heerenveen-aanvaller Chidera Ejuke. In de tweede helft was dat niet het geval toen Te Wierik (foto) bij een vrije trap opzichtig werd vastgehouden door Ricardo van Rhijn.

De aanvoerder van Groningen was het daar in het veld al overduidelijk niet mee eens en liet dat ook tegen FOX Sports blijken. 'Hij trekt aan m'n shirt. Hij (scheidsrechter Allard Lindhout, red.) zei: "De VAR vindt het niks". Ik snap er niks meer van. Het slaat helemaal nergens op. Wat is dit dan? Ik zei: scheidsrechter, ik ga toch niet voor Jan Lul liggen? Dit is gewoon een penalty.'

De frustratie liep dan ook hoog op, nadat Zeefuik voor rust wel was bestraft. 'Ik snap er niks meer van', foeterde Te Wierik. 'Bij die eerste penalty wordt hij geduwd, daardoor komt-ie tegen z'n hand. Hij was in de rust helemaal over de rooie. Ik begrijp dat ook wel, want het is gewoon waardeloos. De scheidsrechter kan het misschien niet zien, maar kan dan de VAR dat toch zien?'

Buijs
Die had zich in de ogen van Buijs helemaal niet met de situatie moeten bemoeien, want aanvankelijk deed Lindhout niks met de handsbal van Zeefuik. 'In mijn optiek krijgt Deyo hier een duwtje en wordt hij wat uit balans gebracht. Als je een licht duwtje krijgt en je wordt uit balans gebracht, gebruik je je handen om in evenwicht te blijven', zei de trainer tegen FOX Sports.

'Het probleem met de VAR is dat die alleen in actie moet komen bij heel duidelijke gevallen', vervolgde Buijs zijn relaas. 'Bij twijfelgevallen moet hij gewoon zijn mond dicht houden en zich helemaal niet met het spel bemoeien. Alleen het probleem is, nu met Joey Kooij: dat is nog een jong ventje, die is nog in ontwikkeling. Dat geldt ook voor mij als trainer, dan maak je fouten.'

Slow motion
Door zijn gebrek aan ervaring ging Kooij (27) volgens Buijs eerder ook al in de fout in het thuisduel met FC Twente. 'Hij moet zich er niet mee bemoeien, tenzij er een overduidelijke situatie is. Nu gaat de scheidsrechter twijfelen. Die wordt naar het scherm geroepen, staat daar vijf minuten, krijgt 44 herhalingen te zien waarvan 43 in slow motion. Dan gaat die man twijfelen.'

En dat was volgens Buijs in dit geval niet terecht. 'Het is niet overduidelijk. Natuurlijk zien we dat de bal tegen de hand komt, maar het is niet een overduidelijke hand-naar-de-bal-toe', besloot de trainer van Groningen over de handsbal van Zeefuik, die op Twitter bijval kreeg van oud-international Ronald de Boer en voormalig topscheidsrechter Mario van der Ende.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

SC Heerenveen Nederland

FC Groningen Nederland

FC Groningen Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2019/2020

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
6
FC Utrecht
25
12
5
8
50-34
+16
41
7
Vitesse
26
12
5
9
45-35
+10
41
8
Heracles Almelo
26
10
6
10
40-34
+6
36
9
FC Groningen
26
10
5
11
27-26
+1
35
10
sc Heerenveen
26
8
9
9
41-41
0
33
11
Sparta Rotterdam
26
9
6
11
41-45
-4
33
12
FC Emmen
26
9
5
12
32-45
-13
32
13
VVV-Venlo
26
8
4
14
24-51
-27
28
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer FC Groningen
Meer over FC Groningen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.