Groningen besluit crisisweek met bemoedigend punt tegen Utrecht

Reacties

FC Groningen heeft zich na een roerige week enigszins opgericht. In het thuisduel met FC Utrecht stevenden de noorderlingen lang op een nederlaag af, maar vocht de ploeg van coach Danny Buijs zich tegen tien man toch naar een gelijkspel.

Groningen besluit crisisweek met bemoedigend punt tegen Utrecht
FC Groningen
FC Groningen
1 - 1
FC Utrecht
FC Utrecht

Het duel was het sluitstuk van een voor Groningen wederom bewogen week. Het tumult rond doelman Sergio Padt, die ook niet werd opgenomen in de voorselectie van Oranje, werd immers opgevolgd door een bekernederlaag op eigen veld tegen FC Twente. Na die nederlaag roerden de fans zich en ontstonden er rondom het stadion rellen.

De fans toonden voor aanvang juist achter de spelers en Buijs te staan met onderstaand spandoek. Die boodschap leek ook aangekomen bij de spelers, want al in de dertiende seconde kreeg Groningen de eerste kans. Michael Breij kopte de bal in de handen van goalie David Jensen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De Groningse goede bedoelingen ten spijt, al snel bleek dat er voor Utrecht ook wat te halen was in het hoge noorden. Eerst voorkwam Julian Chabot met een knappe sliding dat Sander van de Streek alleen op het doel af kon en kort daarna kreeg ook Urby Emanuelson een kans. Die twee mogelijkheden bleken een voorbode, want na een kwartier was het wel raak voor Utrecht. Gyrano Kerk dolde Chabot en legde terug op Van de Streek, voor wie het een koud kunstje was de score te openen: 0-1. Die treffer was pas de zesde van het seizoen voor de Domstedelingen en Van de Streek werd de eerste speler in de selectie met meer dan één goal achter zijn naam.

Na de 0-1 leunde Utrecht achterover en kwam een van de zwakke punten van Groningen aan de oppervlakte; er werd maar weinig gecreëerd. Voor rust meldden alleen Breij en Mike te Wierik zich nog met schoten. Ook na rust probeerde Groningen, gesteund door het publiek, vol goede moed de achterstand weg te poetsen. Ritsu Doan was bedrijvig, maar de grootste Groningse kans ontstond toen de bal na een scrimmage voor de voeten van Breij viel. Zijn knal spatte uiteen op de lat.

Woede
In de jacht op punten viel er voor Groningen in de 66ste minuut een dankbare meevaller te noteren. Simon Gustafson werd met een rode kaart van het veld gestuurd toen hij doorliep op Samir Memisevic. Tot woede van coach Dick Advocaat draaide ook de VAR de beslissing van Bas Nijhuis niet terug, waardoor Utrecht verder moest met tien man. Kort voor zijn rode kaart had Gustafson met een knal nog de paal geraakt.

De rode kaart was voor Groningen het startsein van een slotoffensief en uitgerekend twee invallers zorgden voor de 1-1. De ingevallen stormram Tim Freriks kopte op doel en het was Ahmad Mendes Moreira die in de rebound toesloeg. In de absolute slotfase drong Groningen met een man meer nog wel aan, maar leidde die vechtlust ondanks enkele kansen niet meer tot een tweede zege van het seizoen. Het laatste wapenfeit was zelfs voor de tien van Utrecht, maar de paal stond een treffer van Nicolas Gavory in de weg. 

Stroef
Met het gelijkspel voorkwam Groningen wel dat er voor de vierde keer op rij in eigen huis een Eredivisie-duel werd verloren. Het zwaarbevochten punt is voor Groningen wellicht een aanknopingspunt, een blik op de ranglijst zal de Groninger fan nog niet tevreden stellen. Met vier punten is de ploeg van Buijs nog steeds voorlaatste, een punt boven hekkensluiter NAC Breda. Bovendien is Groningen nog altijd de minst productieve ploeg in de Eredivisie met slechts vier doelpunten. Utrecht draait vooralsnog ook bijzonder troef. De ploeg van Advocaat, die nadrukkelijk mikt op de play-offs om Europees voetbal, staat maar twee punten boven Groningen.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
16
Excelsior
34
9
6
19
46-79
-33
33
17
De Graafschap
34
8
5
21
38-75
-37
29
18
NAC Breda
34
5
8
21
29-74
-45
23
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
'Het blijft een beetje boerenkoolvoetbal bij FC Groningen'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.