Grolsch Veste laatste jaren onneembaar voor Ajax, Feyenoord snakt naar Kuip-zege

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zaterdag komt zowel de landskampioen als de vicelandskampioen in actie: Feyenoord ontvangt Vitesse en Ajax gaat op bezoek bij FC Twente. De andere Eredivisie-duels van zaterdag zijn ADO Den Haag - FC Groningen en Willem II - Heracles Almelo.

Grolsch Veste laatste jaren onneembaar voor Ajax, Feyenoord snakt naar Kuip-zege

ADO Den Haag - FC Groningen

 
Aftrap:18.30 uur
Scheidsrechter:Serdar Gözübüyük
Laatste 5 Eredivisie-duels ADO Den Haag:7 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels FC Groningen:3 punten

Actueel

• Met zeventien punten uit dertien wedstrijden maakt ADO Den Haag deel uit van de brede middenmoot in de Eredivisie. FC Groningen heeft vijf punten minder en was bij de start van deze speelronde de nummer dertien van de competitie.

• In de eerste dertien speelrondes belandden slechts 45 van de 112 schoten van ADO Den Haag op doel, oftewel 40,2 procent. Geen enkele club noteerde een lager percentage.

• Mimoun Mahi probeert de topscorer in dit Eredivisie-kalenderjaar te worden. De FC Groningen-aanvaller heeft met zijn zeventien goals een voorsprong van drie doelpunten op Marco van Ginkel, Bryan Linssen en Reza Ghoochannejhad.

• ADO Den Haag - FC Groningen is een duel tussen de doelmannen die in de eerste dertien speelrondes de meeste reddingen verrichtten: Robert Zwinkels en Sergio Padt (beiden 66).

• Clubhopper Erik Falkenburg staat aan de vooravond van zijn 250ste wedstrijd in de Eredivisie. Voorlopig trof hij vijftien keer FC Groningen. Alleen tegen PSV (zeventien maal) en Feyenoord (zestien keer) maakte Falkenburg vaker zijn opwachting.

Na dertien speelrondes totaliseert FC Groningen slechts twaalf punten. Dat is het laagste totaal in deze fase van de competitie sinds 2002/03. Destijds kwam FC Groningen als vijftiende over de streep.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

ADO Den Haag verloor vorige week bij Vitesse.
FC Groningen ging afgelopen week voor eigen publiek onderuit tegen Feyenoord.

Historie

• Zowel ADO Den Haag als FC Groningen boekte in de vorige 23 Eredivisie-edities van dit duel negen overwinningen. Vijf keer leverde de wedstrijd geen winnaar op.

FC Groningen won van geen enkele club meer Eredivisie-wedstrijden dan van ADO Den Haag (25 stuks). Ook tegen FC Utrecht boekten de noorderlingen zoveel overwinningen.

De laatste 5 Eredivisie-edities van ADO Den Haag - FC Groningen:

SeizoenUitslag
2012/130-1
2013/142-1
2014/153-0
2015/160-1
2016/174-3

FC Twente - Ajax

 
Aftrap:18.30 uur
Scheidsrechter:Dennis Higler
Laatste 5 Eredivisie-duels FC Twente:3 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Ajax:12 punten

Actueel

Nog altijd wacht FC Twente op het eerste punt in het tijdperk-Gertjan Verbeek. De Tukkers bivakkeren in de degradatiezone met slechts negen punten uit dertien wedstrijden. Ajax, dat de tweede plaats bekleedt, is er een week voor de topper tegen PSV alles aan gelegen om te zegevieren in Enschede.

• Tot nu toe maakten slechts vier spelers van FC Twente meer dan één competitiedoelpunt: Oussama Assaidi (vier treffers), Fredrik Jensen (drie), Tom Boere (drie) en Thomas Lam (twee).

Een razendsnelle vooruitblik op FC Twente - Ajax.

Ajax staat al op veertig Eredivisie-goals dit seizoen. In de voorbije jaargang rondden de Amsterdammers de kaap van veertig doelpunten pas op de twintigste speeldag. De laatste keer dat de hoofdstedelingen meer goals dan nu hadden gemaakt in deze fase van het seizoen was in 1997/98. Twintig jaar geleden scoorde Ajax liefst 48 keer in de eerste dertien speelrondes.

'Het voortdurende geschuif zorgt ervoor dat Ajax heel wisselvallig blijft'

In de laatste vier seizoenen noteerde Ajax nul zeges op bezoek bij FC Twente. Op bezoek bij alle andere huidige Eredivisie-ploegen noteerden de Amsterdammers minimaal één overwinning.

• Als enige Eredivisie-club incasseerde Ajax deze Eredivisie-jaargang nog geen treffer van buiten het strafschopgebied. De laatste keer dat de Amsterdammers op deze wijze werden geklopt was tijdens PSV - Ajax van 23 april met als doelpuntenmaker Jürgen Locadia.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

FC Twente verloor vorige week bij AZ.
Mede dankzij een hattrick van Justin Kluivert won Ajax vorige week van Roda JC.

Historie

FC Twente hield in zestien van de vorige 51 Eredivisie-thuiswedstrijden tegen Ajax alle punten in eigen huis. Tot 22 keer toe trokken de bezoekers aan het langste eind en dertien edities van dit treffen kenden geen winnaar.

• Wedstrijden in Amsterdam meegerekend verloor FC Twente 62 van de 102 wedstrijden tegen Ajax. Tegen geen enkele andere Eredivisie-club verloren de Tukkers meer dan de helft van alle duels.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Twente - Ajax:

SeizoenUitslag
2012/130-2
2013/141-1
2014/151-1
2015/162-2
2016/171-0

Feyenoord - Vitesse

 
Aftrap:20.45 uur
Scheidsrechter:Pol van Boekel
Laatste 5 Eredivisie-duels Feyenoord:6 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Vitesse:7 punten

Actueel

• Feyenoord kwam afgelopen week bij FC Groningen eindelijk weer eens tot winst. Bij aanvang van dit weekeinde stonden de Rotterdammers nog steeds op de tegenvallende zevende plaats. Vitesse heeft net zoveel punten, maar staat zesde op basis van een beter doelsaldo.

Een mooie bijvangst voor Feyenoord van dat duel met FC Groningen was dat de landskampioen weer eens de nul hield. De Rotterdammers kregen in de acht officiële wedstrijden daarvoor minimaal één tegendoelpunt.

• Al drie spelers van ADO Den Haag werden deze Eredivisie-jaargang van het veld gestuurd. Alleen FC Groningen incasseerde in de eerste dertien speelrondes net zoveel rode kaarten.

Een razendsnelle vooruitblik op FC Groningen - Feyenoord.

Feyenoord zegevierde niet in zijn laatste vier thuiswedstrijden in de Eredivisie. De laatste keer dat de Rotterdammers minimaal vijf maal achtereen zonder overwinning bleven in De Kuip was in het seizoen 1990/91.

• In de eerste dertien competitieduels kwam Feyenoord slechts vier keer tot scoren in het laatste half uur. Alleen Roda JC Kerkrade presteert minder goed met drie goals na de zestigste minuut.

'Vilhena is onomstreden bij Feyenoord'

• Liefst 35,4 procent van de doelpogingen van Vitesse dit Eredivisie-seizoen kwam voort uit een standaardsituatie, het hoogste percentage van alle teams.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

Voor een samenvatting van FC Groningen - Feyenoord zie hierboven.
Voor een samenvatting van Vitesse - ADO Den Haag zie hierboven.

Historie

Feyenoord - Vitesse stond 32 keer eerder op de rol in een Eredivisie-seizoen. De Rotterdammers triomfeerden negentien maal en gingen slechts drie keer onderuit. Tien edities bleven onbeslist.

• Van de laatste 24 Eredivisie-ontmoetingen tussen deze clubs verloor Feyenoord er slechts twee. In liefst dertien van die duels hielden de Rotterdammers de nul.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Feyenoord - Vitesse:

SeizoenUitslag
2012/132-0
2013/141-1
2014/151-4
2015/162-0
2016/173-1

Willem II - Heracles Almelo

 
Aftrap:20.45 uur
Scheidsrechter:Danny Makkelie
Laatste 5 Eredivisie-duels Willem II:5 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Heracles Almelo:9 punten

Actueel

• Een veerkrachtig Willem II pakte vorig weekeinde in extremis een punt bij VVV-Venlo, waardoor het uitliep op de onderste drie ploegen: FC Twente, NAC Breda en Roda JC Kerkrade. Heracles Almelo zette NAC Breda opzij en klom daardoor naar de achtste plek.

Willem II kreeg dit Eredivisie-seizoen al dertig goals om de oren. In de voorbije jaargang incasseerden De Tricolores slechts achttien treffers in de eerste dertien duels.

• Tegen NAC Breda boekte Heracles Almelo zijn honderdste Eredivisie-zege op kunstgras, waarmee de formatie uit Overijssel de meest succesvolle club in dit opzicht is. PEC Zwolle volgt op de tweede plaats met 49 overwinningen.

• Willem II gaat zijn veertienhonderdste Eredivisie-wedstrijd afwerken. De balans van De Tricolores is negatief met 423 overwinningen, 321 gelijke spelen en 655 nederlagen.

Bartholomew Ogbeche maakte deze Eredivisie-jaargang vier goals in slechts 206 minuten. Zijn gemiddelde van één goal per 51,5 minuten wordt door geen enkele andere speler met minimaal twee doelpunten overtroffen.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

Bartholomew Ogbeche hielp Willem II vorige week aan een punt tegen VVV-Venlo.
Heracles Almelo zette vorige week NAC Breda opzij.

Historie

• Voor de dertiende keer nemen Willem II en Heracles Almelo het in Eredivisie-verband tegenover elkaar op in Tilburg. Beide teams trokken vijf keer aan het langste eind en twee ontmoetingen leverden geen winnaar op.

• Heracles Almelo won in het kader van de Eredivisie 54,2 procent van de duels met Willem II, een hoger winstpercentage dan tegen elke andere huidige Eredivisie-club.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Willem II - Heracles Almelo:

SeizoenUitslag
2010/112-6
2012/132-2
2014/153-0
2015/160-0
2016/171-3
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.