Groep H: rode kaart geëmotioneerde Ronaldo deert Juventus niet, zege United

Ondanks een rode kaart van Cristiano Ronaldo heeft Juventus woensdag overtuigend afgerekend met Valencia tijdens de eerste speelronde van Groep H in de Champions League. Manchester United zette Young Boys opzij.

Valencia
0 - 2
Juventus
Juventus

Het duel tussen Valencia en Juventus was op voorhand bijzonder: voor het eerst sinds mei 2009 speelde Cristiano Ronaldo in een ander shirt dan dat van Real Madrid een Champions League-wedstrijd. In een groep met verder Manchester United was Juventus, dat net na enkele net-niet-campagnes dit seizoen wil toeslaan in het elitetoernooi, er alles aan gelegen Valencia te verslaan. De club uit de sinaasappelstad finishte vorig seizoen verrassend als vierde in de Primera División, maar is deze jaargang zwak van start gegaan.

Met Ronaldo als roerganger zette Juventus de thuisploeg stevig onder druk. Het was eigenlijk een wonder dat Valencia de openingsfase doorkwam zonder tegentreffer. Onder anderen Sami Khedira (die in de eerste helft geblesseerd uitviel) en Blaise Matuidi namen het doel van keeper Neto zonder succes onder vuur. Na een klein half uur moest Juventus opeens met tien man verder: uitgerekend Ronaldo incasseerde een rode kaart. De 33-jarige Portugees zou zonder bal in de buurt Jeison Murillo hebben geraakt. Arbiter Felix Brych kende de rode kaart pas toe na overleg met een van zijn assistenten. In tranen verliet Ronaldo het veld.

Tot woensdag had Cristiano Ronaldo nog nooit een rode kaart geïncasseerd in de Champions League.

Ook met tien man bepaalde Juventus wat er gebeurde in Mestalla. Vlak voor rust kwam de verliezend finalist van 2015 en 2017 verdiend op voorsprong. Miralem Pjanic schoot raak uit een strafschop die werd toegekend na gevaarlijk spel van Dani Parejo. De Bosniër legde vlak na rust opnieuw succesvol aan vanaf elf meter. Deze keer veroorzaakte Murillo de penalty door Leonardo Bonucci vast te houden.

VI's Süleyman Öztürk bespreekt de Champions League-avond.

Het armoedige Valencia ging plichtmatig op zoek naar de aansluitingstreffer. Het was echter een avond waarop niets lukte voor de tweevoudig verliezend Champions League-finalist: de thuisploeg kreeg het zelfs voor elkaar om buitenspel te staan na een kort genomen corner. Typerend was dat Parejo in de toegevoegde speeltijd nog een strafschop miste.

BSC Young Boys
0 - 3
Manchester United

Manchester United behoort al jaren tot de drie rijkste clubs van Europa, maar de successen in de Champions League dateren al van een poosje terug. Afgelopen seizoen viel het doek al in de achtste finale tegen Sevilla. Op bezoek bij Young Boys wilde de ploeg van José Mourinho een eerste stap zetten naar eerherstel op het hoogste Europese podium.

Dat ging nog niet zo makkelijk in de beginfase. Met Miralem Sulejmani in de basis zette Young Boys de Engelse recordkampioen aardig onder druk. Uiteraard liet United zich op het kunstgras in Bern ook niet onbetuigd; onder anderen Romelu Lukaku was dreigend. Het was echter Paul Pogba die de bezoekers in de 35ste minuut op voorsprong zette. De Fransman haalde van een meter of zestien succesvol uit met links. Nog voor rust verdubbelde Pogba de marge. Uiterst koel benutte de wereldkampioen een strafschop, die werd toegekend na een handsbal van Kevin Mbabu.

Na de hervatting zocht Young Boys de aanval in de hoop een aansluitingstreffer te produceren, met als gevolg dat United zeeën aan ruimte genoot bij uitbraken. De 0-3 viel dan ook niet uit de lucht. Op aangeven van Pogba sloeg Anthony Martial toe. United kan zo met drie punten in de tas toewerken naar het volgende pouleduel, op 2 oktober met Valencia.