Groep H: Lukaku voorkomt stunt Griekenland

België blijft dankzij Romelu Lukaku koploper in Groep H van de WK-kwalificatie. De spits voorkwam in de slotfase een nederlaag tegen Griekenland. Bosnië-Herzegovina deed goede zaken tegen Gibraltar.

België - Griekenland 1-1
België won zijn eerste vier wedstrijden, maar ook Griekenland was uitstekend begonnen aan de WK-kwalificatiecampagne met tien punten uit vier duels. De Europees kampioen van 2004 was duidelijk niet naar Brussel gekomen om er een mooie wedstrijd van te maken. In de eerste helft beperkten de bezoekers zich tot verdedigen en daar slaagden zij uitstekend in.

Alleen Marouane Fellaini kreeg twee kleine mogelijkheden namens de Rode Duivels, die kort na rust een enorme tegenvaller te verwerken kregen. Kostas Mitroglou ontsnapte na een kopbal Panagiotis Tachtsidis aan buitenspel en rondde alleen voor Thibaut Courtois koel af. België moest op zoek naar de gelijkmaker en werd in het zadel geholpen door scheidsrechter Felix Brych, die Tachtsidis in de 65ste minuut zijn tweede gele kaart gaf voor een vermeende overtreding op Toby Alderweireld.

Maar ook met elf tegen tien slaagden de Belgen er niet in te scoren. Mertens stichtte wel gevaar en Axel Witsel schoot in kansrijke positie ruim naast. Kort voor tijd was het eindelijk raak. Lukaku draaide knap weg bij Sokratis Papastathopoulos en schoot raak. De late 1-1 zorgde ervoor dat België koploper blijft in Groep H, Griekenland - dat de wedstrijd zelfs eindigde met negen man na rood voor Giorgos Tzavellas in de extra speeltijd - is tweede.

Bosnië-Herzegovina - Gibraltar 5-0
Vedad Ibisevic maakte in de eerste helft het verschil. Na een sublieme dieptepass van Miralem Pjanic opende hij in de vierde minuut de score. Kort voor rust tikte hij van dichtbij de 2-0 binnen. Avdija Vrsajevic maakte kort na de rust de 3-0, waarna Edin Visca met een technisch fraaie volley de vierde goal verzorgde. Met nog ruim een halfuur op de klok leek dat de opmaat naar een monsterzege, maar in het restant scoorde alleen Ermin Bicakcic nog.

Met de ruime zege heeft Bosnië-Herzegovina prima zaken gedaan in de strijd om plaatsing voor het WK. Door de triomf komt het Balkanland op tien punten uit vijf duels, waardoor het met Griekenland en België strijdt om de eerste en tweede plaats.

Cyprus - Estland 0-0
Behalve voor Gibraltar is ook voor Cyprus en Estland een bijrol weggelegd in Groep H. Beide landen kwamen in Nicosia niet tot scoren, waardoor zij nu al een straatlengte achterstaan op de topdrie in Groep H.

Gibraltar 5-0 (2-22)

De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK 2018 in Rusland. De acht beste nummers twee spelen play-offs.