Groep G: WK kan Spanje bijna niet ontgaan na Isco-show tegen Italië

Reacties

Spanje heeft een reuzenstap gezet richting het WK in Rusland door concurrent Italië te kloppen. Dankzij twee goals van Isco is de kloof geslagen in de top van Groep G (3-0).

Groep G: WK kan Spanje bijna niet ontgaan na Isco-show tegen Italië

Beide landen hadden bij aanvang van de zevende speelronde zestien punten. De reeksen van Spanje en Italië waren nog indrukwekkender. Spanje was na in totaal 59 wedstrijden nog altijd ongeslagen in WK-kwalificatiecampagnes, terwijl de Azzurri niet verloren in hun laatste 56 kwalificatiewedstrijden. De strijd der giganten werd in het uitverkochte Estadio Santiago Bernabéu, waar de in Madrid allesbehalve geliefde Gerard Piqué in het begin werd uitgefloten, beslist op het middenveld.

De Spaanse bondscoach Julen Lopetegui had voor een aanval met Marco Asensio, David Silva en Isco gekozen. Het trio kreeg alle vrijheid, zakte vaak terug naar het middenveld en was zoals verwacht sterk in de kleine ruimtes. Het Italiaanse middenveld, in het 4-2-4-systeem van bondscoach Giampiero Ventura bestaande uit slechts Marco Verratti en Daniele De Rossi, verzoop te midden van de Spaanse aanvallers die ook nog eens gesteund werden door Koke, Andrés Iniesta en Sergio Busquets.

Isco was beslissend. In de veertiende minuut klopte de spelmaker van Real Madrid Gianluigi Buffon, die zijn 170ste interland speelde, door een vrije trap over de muur te plaatsen. De bal was niet zuiver in de hoek, maar Buffon kwam er desondanks niet aan. Vlak voor rust werd de Italiaanse captain weer geklopt door Isco. De uitblinker schoot met links van buiten het strafschopgebied verdekt raak in de korte hoek.

Bekijk hierboven de twee goals van Isco.

Het tempo zakte in de tweede helft iets en Italië werd gevaarlijker. Bij een offensief hield David De Gea zijn ploeg overeind bij pogingen van achtereenvolgens Lorenzo Insigne, Andrea Candreva en Andrea Belotti. Laatstgenoemde kopte niet veel later van dichtbij over. Na die enorme kans was Spanje weer volledig bij de les. En in het bijzonder Isco, die het publiek vermaakte met een feilloze panna ten koste van de verbouwereerde Marco Verratti.

Spanje counterde een kwartier voor het einde naar 3-0. De mee opgestormde Sergio Ramos gaf perfect voor op invaller Álvaro Morata, die eenvoudig binnentikte bij de tweede paal. De weg leek zo ook volledig vrij voor de rentree van de teruggekeerde David Villa. De inmiddels 35-jarige spits speelde bij het WK 2014 zijn laatste interland en is door Lopetegui teruggehaald bij de nationale selectie. Na een smeekbede van het publiek, dat de naam van de voormalig EK- en WK-winnaar scandeerde, viel de topscorer aller tijden in. Het maakte het feest compleet voor Spanje, dat imponeerde op een bijna perfecte avond.

Ondanks kansen voor Morata in de slotfase bleef het bij 3-0 in de wedstrijd waar Björn Kuipers de leiding had. Spanje heeft met nog drie speelronden te gaan een voorsprong van drie punten op Italië.

LandDuelsPuntenDoelcijfers
1.Spanje71924-3
2.Italië71618-7
3.Albanië7129-8
4.Israël799-13
5.Macedonië769-13
6.Liechtenstein701-26

Israël - Macedonië 0-1
Een goal van Goran Pandev heeft Macedonië aan de tweede zege in de WK-kwalificatiereeks geholpen. De 34-jarige aanvaller besliste het duel in Haifa in de 73ste minuut. De sterspeler nam de bal fraai aan na een steekpass van de nog maar zeventienjarige Elif Elmas en schoot raak uit de draai. Voor Israël is de WK-droom vervlogen. Macedonië heeft ook weinig aan de zege.

Albanië - Liechtenstein 2-0
Voor Liechenstein leek de uitwedstrijd tegen Albanië op papier een volgende kansloze missie en dat bleek het in de praktijk ook. De hekkensluiter van de poule pakte nog geen punt, scoorde slechts één keer en zorgde in Elbasani ook amper voor gevaar. Sterker, door Liechtenstein werd in negentig minuten niet één keer op doel geschoten.

Pas in de 54ste minuut zette Albanië het overwicht ook daadwerkelijk om in een voorsprong. Bij een corner gaf Odise Roshi het laatste zetje na een schot van Migjen Basha. De ploeg van de Italiaanse bondscoach Christian Panucci liep via Ansi Agolli nog uit naar 2-0 en stelde de tweede thuiszege in Groep G zo veilig.

Programma dinsdag 5 september:
Italië - Israël
Liechtenstein - Spanje
Macedonië - Albanië

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.