Groep G: Spanje walst over dwerg heen, pover Italië blijft in de achtervolging

Spanje heeft haar koppositie in Groep G verstevigd. Op bezoek bij voetbaldwerg Liechtenstein haalden de Spanjaarden hard uit. Achtervolger Italië deed niet aan klantenbinding, maar won thuis wel nipt.

Liechtenstein - Spanje 0-8
In eigen huis was Spanje in september 2016 al eenvoudig met 8-0 te sterk voor Liechtenstein. Het leek er geen moment op dat deze editie van David tegen Goliath spannender zou worden dan de vorige. Al binnen drie minuten was het Sergio Ramos die van dichtbij een indraaiende vrije trap van David Silva met het hoofd binnen werkte. Dit betekende de elfde treffer in 144 interlands voor de verdediger van Real Madrid. Het was het begin van een heuse storm richting het doel van de Liechtensteiners.

Na een kwartier gooide Spanje het al in het slot. Álvaro Morata kopte een voorzet van Andrés Iniesta tegen de touwen in de vijftiende minuut, twintig seconden later was het Isco die een enorme misser van doelman Peter Jehle afstrafte: 0-3. Vijf minuten voor rust leefden de Spanjaarden weer even op. David Silva schoot een vrije trap van een meter of achttien schitterend binnen in de korte hoek.

Na de rust kwam onder andere Iago Aspas in de ploeg. De dertigjarige aanvaller tikte even later een bal van dichtbij binnen, nadat Morata op de lat had gekopt. In de 54ste minuut werd het nog erger voor Liechtenstein, doordat Morata eenvoudig binnen kon tikken. De ingevallen Aspas maakte tien minuten later via een intikker de 0-7. Het slotakkoord was voor Liechtensteiner Maximilian Goppel, die een voorzet van Gerard Deulofeu tot eigen treffer promoveerde: 0-8.

Italië - Israël 1-0
Na de pijnlijke 3-0 nederlaag bij Spanje afgelopen zaterdag, lijkt Italië zich op te kunnen gaan maken voor de play-offs. Tegen Israël wekten de Italianen in de eerste helft de indruk inderdaad niet meer te geloven in de eerste plaats in de poule. De achterstand op de Spanjaarden was voor het eerste fluitsignaal drie punten, waarbij Italië ook een minder doelsaldo had.

De thuisploeg begon erg inspiratieloos en dit resulteerde zelfs in een aardige kans voor de bezoekers. Almog Cohen mocht vanaf de rand van het strafschopgebied uithalen, maar Gianluigi Buffon keerde fraai. Vlak voor rust was het de Italiaan Lorenzo Insigne die van dichtbij uithaalde, maar doelman Ariel Harush kon het schot eveneens keren.

La Squadra Azzurra kwam na de thee wat sterker voor de dag, wat direct een grote kans voor Ciro Immobile opleverde. De spits haalde van dichtbij de trekker over, maar Harush bleek wederom niet te passeren. Een paar minuten later was het wel raak voor Immobile. Een heerlijke voorzet van Antonio Candreva werd van dichtbij binnengekopt door de aanvaller van Lazio: 1-0. Twintig minuten voor tijd was het Andrea Belotti die een fraaie bal van Candreva mocht ontvangen, maar deze kopbal werd knap gered door de Israëlische doelman. Italië bleef vervolgens prikken, maar tot een grotere score kwam het niet.