Groep F: Slowakije loopt in op koploper Engeland

Slowakije mag nog hopen op de eerste plaats in Groep F van de WK-kwalificatie nadat Engeland punten verspeelde bij Schotland. De Slowaken wonnen eenvoudig van Litouwen, terwijl Slovenië te sterk was voor Malta.

Litouwen-Slowakije 1-2
Slowakije verkleinde het gat met Engeland tot twee punten door de gemakkelijke overwinning in Litouwen. Vladimir Weiss zorgde na een pass van Marek Hamsík voor de openingstreffer. Hamsik zorgde na de rust zelf uit een vrije trap voor 0-2. Aan de andere kant kreeg Litouwen wel kansen, maar miste de ploeg scherpte voor de goal.

In de extra tijd zorgde Darvydas Sernas nog voor de Litouwse aansluitingstreffer, maar verder dan dat kwam de thuisploeg niet. Door de overwinning pakt Slowakije de tweede plaats terug van Slovenië, dat won van Malta. Slowakije heeft één punt meer en heeft de eerste plaats in zicht.

Schotland - Engeland 2-2
Spektakel bij de burenruzie tussen Schotland en Engeland. De Schotten begonnen vol passie aan het duel op Hampden Park. De ploeg van bondscoach Gordon Strachan probeerde het Engeland lastig te maken door een hoog tempo aan te houden en snel de spitsen te zoeken. Tot meer dan een schot van afstand van James Morrison leidde het openingsoffensief echter niet. Engeland liet de Schotten uitrazen en kreeg naarmate de eerste helft vorderde langzaam de controle in handen, al bleef de thuisploeg speldenprikjes uitdelen. Via Kane, die voor het eerst de Engelse aanvoerdersband droeg, en Marcus Rashford stichtten de bezoekers gevaar, maar levensgrote mogelijkheden bleven uit in de eerste helft.

Zo'n riante kans kwam er al wel aan het begin van de tweede helft. Een van richting veranderd schot van Jake Livermore kuste de Schotse paal, waarna een scrimmagesituatie ontstond zonder resultaat voor Engeland. Het moment bleek niet de opmaat tot een sprankelende fase omdat beide teams behoedzaam opereerden. Toch forceerde Engeland na zeventig minuten de openingstreffer. Invaller Alex Oxlade-Chamberlain mocht van de Schotse defensie oprukken en profiteerde met een raak schot optimaal van die vrijheid.

Spektakel

Met de moed der wanhoop zette Schotland de jacht op de gelijkmaker in. Uitgespeelde kansen kreeg de ploeg niet, maar een doodspelmoment bood vier minuten voor tijd soelaas. Griffiths verschalkte Joe Hart met een fraaie vrije trap, hetgeen tevens de eerste Engelse tegengoal van deze voorronde betekende. Twee minuten later deed de 26-jarige aanvaller van Celtic aan zelfplagiaat door opnieuw een vrije trap in het doel van Engeland te schilderen.

Zelden zal Hampden Park zo op de grondvesten hebben geschud als in de momenten nadat de bal achter Hart insloeg. Als bij toverslag viel het publiek weer stil. Het laatste woord was namelijk aan Engeland: Kane trapte in de blessuretijd bij de tweede paal raak. Aan het 2-2 gelijkspel hebben de Schotten weinig, terwijl The Three Lions koploper blijven.

Slovenië - Malta 2-0
Slovenië heeft de ambitie om in elk geval de play-offs te halen en daarvoor moest vanzelfsprekend worden afgerekend met het nog puntloze Malta. Het publiek in Ljubljana rekende op een doelpuntenfestijn, maar kwam bedrogen uit. Pas vlak voor rust brak Josip Ilicic de ban met wat de dertiende doelpoging was van de thuisploeg. Zes minuten voor tijd bepaalde Milivoje Novakovic de eindstand op 2-0.

6. Malta6-0-13
{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}