Groep F: Defoe helpt Engeland, cruciale winst Schotland

Engeland stevent op soevereine wijze af op plaatsing voor het WK in Rusland in Groep F. Jermain Defoe was zondag bij zijn terugkeer tegen Litouwen gelijk belangrijk. Schotland boekte een cruciale overwinning op Slovenië, dat de tweede plaats kwijtraakt aan Slowakije.

Engeland - Litouwen 2-0
Engeland verloor woensdag met 1-0 in een oefenduel met Duitsland, de afscheidswedstrijd van de scorende Lukas Podolski. Voorafgaand aan het duel met Litouwen, waar ADO Den Haag-doelman Ernastas Setkus onder de lat stond, was er een ceremonie en minuut stilte voor de aanslagen in Londen. Dat zag ook Bradley Lowery. De vijfjarige, ongeneeslijk zieke Sunderland-fan mocht met zijn held Defoe mee het veld oplopen.

Defoe stond vooraf al in de schijnwerpers en eiste ook tijdens de wedstrijd alle aandacht op. De spits speelde zijn eerste interland sinds 2013, toen hij in een oefenwedstrijd tegen Chili zijn opwachting maakte. Bij zijn terugkeer was Defoe al na twintig minuten trefzeker, na goed voorbereidend werk van Raheem Sterling.

Na de openingstreffer controleerde Engeland de wedstrijd, zonder grote mogelijkheden te creeëren. Ook in de tweede helft had de thuisploeg weer aan één moment genoeg. Jamie Vardy, die Defoe na een uur afloste, nam koud in het veld de Litouwse hoop weg door raak te schieten na een lage voorzet van Ryan Bertrand. De winst kwam daarna niet meer in gevaar.

Malta – Slowakije 1-3
Slowakije rekende moeizaam af met Malta. De bezoekers kenden wel een vliegende start: Vladimir Weiss zette Slowakije al binnen twee minuten op voorsprong met een knap schot. Binnen het kwartier kwam Malta verrassend langszij. Jean Paul Farrugia gaf het thuispubliek een reden tot juichen door raak te schieten na een te korte terugspeelbal van Milan Skriniar. Het was de tweede Maltese goal in deze kwalificatiereeks.

Nog voor de pauze herstelde Jan Gregus de marge in het voordeel van Slowakije. Zes minuten voor tijd, nadat Farrugia zijn tweede geel had ontvangen, gooide voormalig Willem II-spits Adam Nemec de wedstrijd in het slot na een steekpass van Marek Hamsik. Vervolgens kreeg ook Nemec nog voor de tweede keer geel. Ex-FC Groningen-speler Albert Rusnák viel in de eindfase in.

Schotland – Slovenië 1-0
Schotland, dat zich al sinds 1998 niet meer plaatste voor een eindtoernooi, wachtte een cruciale wedstrijd tegen Slovenië. Het duel werd geleid door Björn Kuipers, die een vroege goal van Russell Martin afkeurde, omdat de verdediger zijn tegenstander naar de grond werkte. Uiteindelijk viel de zo begeerde goal alsnog in de slotminuten: invaller Chris Martin schoot de thuisploeg naar de zege op Slovenië, dat daarmee zijn ongeslagen status verliest.

Slovenië en Slowakije, dat goede zaken doet, wisselen daardoor stuivertje op plek twee en drie. Schotland vindt weer aansluiting bij de strijd om de tweede plaats. Slowakije is nu de eerste achtervolger van Engeland, dat door de overwinning fier aan kop in Groep F van de kwalificatie. Tot dusver leden The Three Lions alleen op bezoek bij Slovenië (0-0) puntverlies.