Groep E: Napoli verslaat Liverpool, historische hattrick Haland

Reacties

Erling Braut Haland heeft zijn naam definitief gevestigd op het hoogste Europese podium. De negentienjarige Noor maakte een hattrick in de eerste helft van het duel tussen Red Bull Salzburg en RC Genk en trad daarmee in de voetsporen van Raúl en Wayne Rooney. Bij de topper in Groep E tussen Napoli en Liverpool zat het venijn in de staart. De titelhouder ging onderuit in zijn eerste Champions League-duel. Virgil van Dijk stond met een zeldzame fout aan de basis van de tweede tegengoal.

Groep E: Napoli verslaat Liverpool, historische hattrick Haland
Napoli
Napoli
2 - 0
Liverpool
Liverpool

Liverpool en Napoli stonden vorig seizoen ook al tegenover elkaar in de poulefase en lieten toen al zien dat de onderlinge verschillen klein zijn (twee keer 1-0). Desondanks werden de Napolitanen in een poule met verder Paris Saint-Germain en Rode Ster Belgrado uitgeschakeld. Dat moet dit seizoen anders met ook nog RC Genk en Red Bull Salzburg als tegenstanders.

Dat Napoli zich kan meten met de Europese top, bleek dinsdag toen Liverpool in zijn eerste wedstrijd na het winnen van de Champions League op bezoek kwam. De in de basis gestarte Hirving Lozano leek zelfs al vroeg de 1-0 te maken nadat Adrián met een dubbele redding Fabian Ruiz van scoren had afgehouden, maar de Mexicaan stond buitenspel.

Liverpool, met Van Dijk in de basis, was eveneens dreigend via het al zo vaak geroemde aanvalstrio. Sadio Mané, Mohamed Salah en Roberto Firmino kregen in de eerste helft ook allemaal een mogelijkheid, maar passeerden Alex Meret niet. Zo dichtbij als Dries Mertens vlak na rust bij de 1-0 was, kwamen ze allemaal niet. Adrián hield een volley van de Belg heel knap uit zijn doel.

Nadat Georginio Wijnaldum in de ploeg was gekomen bij Liverpool en Fernando Llorente bij Napoli Lozano had afgelost, was Mertens uiteindelijk toch de man die de ban brak. In de 81ste minuut benutte hij een ietwat goedkoop gegeven penalty. In de extra tijd vergrootte Llorente de marge ook nog eens door te profiteren van een iets te korte terugspeelpass van Van Dijk en de 2-0 te maken.

Red Bull Salzburg
Red Bull Salzburg
6 - 2
Genk
Genk

Genk werd vorig seizoen kampioen van België met zeven punten voorsprong op Club Brugge en dus mocht de ploeg zich voor het eerst sinds het seizoen 2011/12 opmaken voor een groepswedstrijd in de Champions League. Toen werd de Belgische formatie vierde achter Chelsea, Valencia en Bayer Leverkusen en ook dit seizoen wordt overwinteren een lastig karwei met Liverpool, Napoli en Red Bull Salzburg als tegenstanders in Groep E.

Laatstgenoemde ploeg was dinsdagavond de eerste tegenstander van de ploeg van coach Felice Mazzu, die met de negentienjarige Haland een waar fenomeen in de gelederen heeft. In de competitie staat de spits al op elf goals na zeven wedstrijden en ook in de Champions League deed hij zijn bijnaam van de Noorse Zlatan eer aan.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Haland had aan één helft genoeg om een hattrick te maken en zo de eerste tiener te worden met meer dan één goal bij zijn Champions League-debuut sinds Rooney in september 2004. De Engelsman maakte toen een hattrick namens Manchester United tegen Fenerbahçe. Bovendien werd Haland (19 jaar en 58 dagen) de jongste maker van een hattrick in de Champions League na Raúl (18 dagen en 113 dagen) en dus Rooney (18 dagen en 340 dagen).

Omdat verder ook Hee-Chan Hwang en Dominik Szoboszlai (namens RB Salzburg) en Jhon Lucumí (namens Genk) scoorden, stond bij rust al de tamelijk bizarre tussenstand van 5-1 op het scorebord. Na rust deed Mbwana Samatta namens Genk meteen iets terug, maar een wonderbaarlijke comeback leidde dat niet in. Andres Ulmer maakte er in het vervolg nog 6-2 van en er werd een rode kaart van Samatta nog teruggedraaid, maar dat alles kon de aandacht niet afleiden van de fenomenale prestatie van Haland.

UEFA Champions League

Stand Groepsfase Groep E UEFA Champions League 2019/2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Liverpool
6
4
1
1
13-8
+5
13
2
Napoli
6
3
3
0
11-4
+7
12
3
Red Bull Salzburg
6
2
1
3
16-13
+3
7
4
Genk
6
0
1
5
5-20
-15
1
* Actueel tot en met 29 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer UEFA Champions League
Meer over UEFA Champions League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.