Groep D: Garry Rodrigues kent droomdebuut op hoogste podium

Met dank aan Garry Rodrigues heeft Galatasaray dinsdagavond drie punten overgehouden aan zijn eerste Champions League-duel van dit seizoen. Schalke 04 en FC Porto hielden elkaar in bedwang.

Galatasaray
3 - 0
Lokomotiv Moskou

Aan het sprookje van Rodrigues (27) blijven maar hoofdstukken worden toegevoegd. Zeven jaar geleden kwam de Rotterdammer nog uit in de Eerste Klasse Zondag als speler van FC Boshuizen en sorteerde hij 's nachts de post bij TNT. Met de Champions League-hymne als een ogenschijnlijk onbereikbare droom.

Inmiddels is Rodrigues uitgegroeid tot een zeer belangrijke schakel bij Galatasaray, dat recent dan ook zijn contract opwaardeerde. Dinsdagavond maakte de aanvaller op zeer prettige wijze kennis met de Champions League. Al in de negende minuut trof de international van Kaapverdië van buiten het zestienmetergebied doel met een schot in de korte hoek.

Galatasaray, waar ook Ryan Donk in de basis stond, werd in de eerste helft niet echt op de proef gesteld door Lokomotiv. De bezoekers hadden moeite om Jefferson Farfán te vinden in de wedstrijd die zich kenmerkte door een hoog tempo. De ene keer dat de Peruviaan in stelling werd gebracht, kopte hij vanuit riante positie over.

Na de hervatting was het Lokomotiv dat aandrong, maar Galatasaray dat scoorde. Eren Derdiyok maakte er in de 67ste minuut 2-0 van uit een vrije trap. Het werd zelfs nog 3-0 via Selçuk Inan, die een strafschop benutte vlak nadat hij Rodrigues had afgelost. De tweede gele kaart voor Badou N'Diaye in de 87ste minuut was een smetje op de zege van Galatasaray.

Schalke 04
Schalke 04
1 - 1
FC Porto
FC Porto

FC Porto keerde dinsdag terug op kampioensgrond. Veertien jaar geleden wonnen de Portugezen in het stadion van Schalke 04 de Champions League door AS Monaco met 3-0 te verslaan. Het huidige FC Porto waande zich dinsdagavond door de belabberde Bundesliga-start van Schalke 04 (nul punten uit drie wedstrijden) kansrijk.

De ploeg van trainer Sérgio Conceição kreeg in de twaalfde minuut een uitgelezen mogelijkheid om de score te openen. Alex Telles zag zijn penalty (toegekend na een handsbal van Naldo) echter worden gekeerd door doelman Ralf Fährmann. FC Porto kon verder nauwelijks iets creëren tegen Schalke 04, dat zelf ook weinig kansen liet aantekenen in een vrij vlakke eerste helft.

In het tweede bedrijf draaide Schalke 04 de bezoekers de duimschroeven aan. Breel Embolo liet de fans van de Duitse vicekampioen in de 64ste minuut juichen door te profiteren van de schaarse ruimte die Porto weggaf. Daarmee leek hij Schalke 04 op het spoor van een zege te zetten, want de bezoekers dwongen maar weinig af. Toch werd het nog gelijk: Otávio verzilverde een kwartier voor tijd een strafschop. Schalke 04 nam geen genoegen met een punt, maar kon niet voorkomen dat het bij 1-1 bleef.

Bij FC Porto stond Iker Casillas onder de lat, waarmee de Spanjaard de eerste speler werd die in twintig verschillende Champions League-seizoenen zijn opwachting maakte. Riechedly Bazoer maakte geen deel uit van de wedstrijdselectie.