Groep C: Duitsland en Younes pakken record met perfecte kwalificatie

Duitsland heeft ook zijn tiende kwalificatieduel voor het WK 2018 in Rusland in winst omgezet. Met Amin Younes als invaller won de regerend wereldkampioen ruim van Azerbeidzjan. Noord-Ierland verloor in Noorwegen, maar is toch zeker van deelname aan de play-offs.

Duitsland - Azerbeidzjan 5-1
Die Mannschaft was al lang en breed geplaatst voor het WK en dus sloeg bondscoach Joachim Löw aan het experimenteren in Kaiserslautern. Onder anderen Leroy Sané, Julian Brandt en Lars Stindl hadden een basisplaats in de ultra-offensieve 3-5-2-formatie. Binnen negen minuten betaalde zich dat al uit met de openingstreffer. Leon Goretzka scoorde na een afgeslagen corner met een prachtige hakbal: 1-0.

Sandro Wagner leek na een half uur de tweede Duitse treffer te maken, maar de 1899 Hoffenheim-spits zag de bal via de keeper, de paal en uiteindelijk zijn eigen knie naast het doel van de bezoekers caramboleren. Daarna sloeg het noodlot toe bij de Duitsers. Niklas Süle en Shkodran Mustafi moesten met pijntjes van het veld en terwijl die laatste op de grond lag, schoot Ramil Sheydaev ook nog de gelijkmaker binnen. De Qarabag-aanvaller kapte Antonio Rüdiger tot twee keer toe uit en verschalkte gelegenheidsdoelman Bernd Leno in de korte hoek.

Omdat Sané kort voor rust een enorme kans miste, ging Azerbeidzjan met een knappe 1-1 tussenstand de kleedkamer in. Tien minuten na rust stelde Duitsland orde op zaken. Wagner kopte een voorzet van Brandt tegendraads binnen. De bal werd nog weggewerkt, maar na raadplegen van de doellijntechnologie bleek hij over de lijn te zijn geweest: 2-1.

Wagner scoorde voor de vijfde keer op rij voor de nationale ploeg. De 29-jarige aanvaller werd daarmee de eerste speler sinds Ronald Worm (1975-78) die in zijn eerste vijf interlands trefzeker was. Rüdiger en Goretzka deden een duit in het zakje met de 3-1 en 4-1. Het bood Löw de kans om Younes twintig minuten voor tijd nog in te brengen. De Ajax-aanvaller zag Emre Can met een fraaie afstandspegel het slotakkoord voor zijn rekening nemen.

Dankzij de zege in Kaiserslautern sluit Duitsland de kwalificatie af met tien zeges uit tien wedstrijden, de perfecte score. Het laatste land dat dat voor elkaar kreeg was Nederland onder Bert van Marwijk in de kwalificatie voor het WK 2010. Alle acht de pouleduels werden toen gewonnen. Spanje behaalde destijds een perfecte score in tien wedstrijden. Met 43 doelpunten in tien duels verbrak Duitsland wel het Europese record voor meeste treffers in de kwalificatie.

Noorwegen - Noord-Ierland 1-0
Door het puntenverlies van Schotland eerder op de zondagavond was Noord-Ierland al voor het duel met Noorwegen verzekerd van een ticket voor de play-offs. De ploeg van manager Michael O'Neill was namelijk al zeker van de tweede plaats in Groep C en had voor het duel in Oslo al meer punten verzameld dan Slowakije, de nummer twee van Groep F.

De urgentie en daarmee de angel was vooraf al uit de wedstrijd en dus werd het geen spektakelstuk. Twintig minuten voor tijd veerde het thuispubliek toch nog even op in Noorwegen. Stefan Johansen kwam door aan de linkerkant en gaf voor. De Noor zag zijn voorzet door West Bromwich Albion-middenvelder Chris Brunt vervolgens wel heel ongelukkig tot assist worden gepromoveerd.

Brunt wilde de bal wegkoppen, bedacht zich en probeerde hem weg te schieten, maar raakte de bal volledig verkeerd. De 32-jarige Brunt volleerde daardoor vol in zijn eigen doel. Het bleek het enige doelpunt van de wedstrijd, waardoor de Noren, met Jonas Svensson (AZ) in de basis, de kwalificatie nog met een relatief goed gevoel afsluiten.

Tsjechië - San Marino 5-0
Tsjechië was twee jaar geleden nog de beul van Oranje in de kwalificatie voor het EK 2016 in Frankrijk, maar in de WK-kwalificatie waren de Tsjechen al gauw kansloos. Het slotduel met San Marino was er dan ook louter één voor de eer en wedstrijdpremie. Michael Krmencik maakte van de gelegenheid gebruik om zijn doelpuntengemiddelde op te vijzelen. De 24-jarige aanvaller van Viktoria Plzen was in zijn eigen stadion goed voor de 1-0 en de 2-0.

De 3-0 in Plzen kwam van Jan Kopic, Filip Novak en Vaclav Kadlec zorgden voor het slotakkoord. Tsjechië sluit Groep C daardoor als nummer drie af met vijftien punten. San Marino eindigt puntloos onderaan met een doelsaldo van 2-51.