Groep B: Ronaldo houdt Portugal in spoor Zwitserland

Dankzij een uitblinkende Cristiano Ronaldo won Portugal van Hongarije, maar Zwitserland blijft na een moeizame overwinning op Letland koploper van Groep B in de WK-kwalificatie. Josip Drmic kopte zijn land bij zijn eerste balcontact naar de winst. Voetbaldwergen Andorra en Faeröer Eilanden deelden de punten.

Portugal - Hongarije 3-0
Na de winst van Zwitserland had Portugal ook een zege nodig om de kans op de eerste plek en daarmee directe WK-kwalificatie in eigen hand te houden. De ploeg van bondscoach Fernando Santos ontmoette in Hongarije een bekende tegenstander. Op het EK van afgelopen zomer leverde het onderlinge affiche mede door twee goals en een assist van Cristiano Ronaldo een zinderende strijd en een 3-3 op. Ook nu was de aanvaller van Real Madrid weer in goeden doen.

In de 32ste minuut gaf Ronaldo de voorassist bij de openingstreffer van André Silva en vier minuten later had hij zelf een doelpunt te pakken. De sterspeler van Portugal schoot van net buiten het zestienmetergebied raak nadat Raphaël Guerreiro een hoge bal op sublieme wijze met zijn hak had klaargelegd. Een half uur na rust maakte hij uit een vrije trap ook nog de 3-0, zijn zeventigste interlanddoelpunt.

Na de twee doelpunten komt Ronaldo's totaal aantal goals in deze kwalificatiereeks op negen. Daarmee neemt Ronaldo afstand van Robert Lewandowski, met wie hij de nummer één-positie in het topscorersklassement voorafgaand aan deze wedstrijd nog deelde. Portugal blijft door de winst op drie punten achterstand van koploper Zwitserland staan.

Zwitserland - Letland 1-0
Zwitserland, dat tot nu toe al zijn wedstrijden won, stuitte in de openingsfase meermaals op de Letse verdediging, maar na een kwartier kwamen de kansen langzaam door. De Zwitsers faalden echter één voor één. Een schot van Gelson Fernandez ging ruim naast, Stephan Lichtsteiner kreeg de bal in een kansrijke positie niet goed mee en Admir Mehmedi kon een fraaie steekbal van Xherdan Shaqiri niet goed verwerken. Doelman Andris Vanins van Letland, die bij FC Zürich actief is in de Zwitserse competitie, hield zo voor rust zijn doel schoon.

Omdat de eerste doelpogingen in de tweede helft ook niet succesvol waren, besloot Vladimir Petkovic, de Bosnische bondscoach van Zwitserland, in te grijpen. Hij haalde middenvelder Fernandes naar de kant en bracht aanvaller Drmic in het veld. Het bleek een uiterst succesvolle wissel, want de invaller opende met zijn eerste balcontact de score. Drie minuten na zijn entree kopte hij raak uit een voorzet van Mehmedi.

Omdat Letland niet bij machte was de stand in de resterende speeltijd nog gelijk te trekken, haalde Zwitserland de winst binnen en behoudt het zijn ongeslagen status. De ploeg van Petkovic houdt zo voorlopig de eerste plek in Groep B vast.

Andorra - Faeröer Eilanden 0-0
Voor Andorra, dat nog geen punt pakte in deze kwalificatiereeks, is de kans op plaatsing voor het WK vrijwel nihil. Faeröer Eilanden deed na een eerdere winst op Letland nog goed mee en kon bij een overwinning op Andorra nog denken aan het WK. Het elftal van de Deense eilandengroep slaagde hier echter niet in. De bal wilde niet tussen de palen en na de rode kaart van Jóan Edmundsson, die zijn tweede gele keert pakte met een schwalbe, moest Faeröer Eilanden nog waken voor een late nederlaag. Ook Andorra scoorde echter niet, waardoor de voetbaldwergen de punten deelden.

Andorra 5-1 1-13

De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK 2018 in Rusland. De acht beste nummers twee spelen play-offs.