Groep B: PSG sloopt Celtic, blessure Robben smet op zege Bayern

Het al geplaatste Paris Saint-Germain en Bayern München hebben geen fout gemaakt in de vijfde speelronde van de Champions League. De Parijzenaren lieten niks heel van Celtic en Bayern kwam met veel moeite langs Anderlecht, maar zag Arjen Robben geblesseerd afhaken.

Na de groepsfaseloting in augustus was het eigenlijk al duidelijk welke twee ploegen naar de knock-outfase zouden gaan. Paris Saint-Germain (12 punten) en Bayern München (9) stonden na vier speelronden dan ook ruim bovenaan in Groep B. Nummer drie Celtic volgde op zes punten van de Duitsers en Anderlecht stond nog puntloos onderaan en strijdt met de Schotten voor een plek in de Europa League.

Paris Saint-Germain - Celtic 7-1
Een spectaculair begin in Parijs. Vooraf was de vraag eigenlijk niet óf PSG zou winnen van Celtic, maar met hoeveel. Daar dacht Moussa Dembélé echter anders over. Nadat de Schotten al in de eerste minuut een corner afdwongen, schoof de Fransman de bal na een ingestudeerde variant met enig fortuin langs doelman Alphonse Aréola.

Daarna stelde de Franse ploeg snel weer orde op zaken. Adrien Rabiot kreeg in de negende minuut de ruimte om met de bal aan de wandel te gaan en bediende Neymar, die uit een lastige hoek knap raak schoot. Dertien minuten later was het alweer raak en weer was het de duurste speler van de wereld die scoorde. Na een prachtige tiki-taka-aanval schoof de Braziliaan de bal voor de tweede keer met zijn linkerbeen in de verre hoek.

Neymar legt aan voor zijn tweede goal van de avond.

PSG was vervolgens los. In de 26ste minuut schoot Edinson Cavani de bal uit een volley nog net voorlangs, maar twee minuten later was het wel raak voor de man in vorm. Een voorzet werd, al dan niet bewust, door Neymar met zijn rug teruggelegd, waarna de Uruguayaan de bal eenvoudig binnenschoot. Het was alweer zijn 150ste goal in dienst van de Parijzenaren. De spits had daar slechts 216 wedstrijden voor nodig.

De goal was tevens de twintigste van PSG in de groepsfase en dat was er nog maar één minder dan het record dat Borussia Dortmund (21 goals) vorig jaar vestigde. De ploeg van trainer Unai Emery bleef dan ook aanvallen en evenaarde het record nog in de eerste helft. Nu was het de andere steraanvaller, Kylian Mbappé, die de trekker overhaalde nadat de bal uit een scrimmage voor zijn voeten viel. Even later had het Franse wonderkind zelfs al de vijfde van de avond kunnen maken, maar uit kansrijke positie volleerde hij tegen doelman Craig Gordon aan.

In de tweede helft nam PSG wat gas terug en kon Celtic wat speldenprikjes uitdelen. Tot een kwartier voor tijd. Een goede actie van Mbappé belandde via de kluts voor de voeten van Marco Verratti, die goed raak schoot in de verre hoek en zo de recordgoal op zijn naam zette. Twee minuten later werd het nog erger voor Celtic. Layvin Kurzawa gaf goed voor en Cavani volleerde zijn tweede van de avond binnen. Weer een minuut later was het Dani Alves die met een puntertje van grote afstand zijn duit in het zakje deed: 7-1. Met nog een wedstrijd te gaan staat PSG nu al op 24 goals in het miljardenbal.

Anderlecht - Bayern München 1-2
Door de nederlaag van Celtic kon Anderlecht wel eens hele goede zaken gaan doen, mits het voor een stunt zou zorgen tegen Bayern München en daar gingen de Belgen dan ook vol voor. Vooral in de eerste helft was de thuisploeg nauwelijks in de hand te houden voor de Duitsers.

In de achtste minuut kwam Lukasz Teodorczyk in een één-op-één situatie met doelman Sven Ulreich, maar schoot tegen de keeper aan. Na ruim een kwartier vuurde rechtervleugelverdediger Dennis Appiah een hard schot, die de vervanger van Manuel Neuer wederom goed keerde. Ook Uros Spajic had pech met zijn kopbal, maar de allergrootste mogelijkheid was wederom voor Teodorczyk. De Pool miste echter ook zijn tweede kans oog in oog met Ulreich.

In de eerste minuten van de wedstrijd moesten de spelers trouwens oppassen dat ze niet met hun noppen op portemonnees of nepgeld gingen staan. De supporters van Bayern hadden de attributen op het veld gegooid uit protest tegen de hoge ticketprijzen van honderd euro.

De tweede helft begon dramatisch voor Arjen Robben. Al na twee minuten kwam Spajic hard op hem inglijden, waarop de linkspoot met een blessure van het veld af moest. Javi Martínez was zijn vervanger. Kort daarop kwamen de bezoekers wel op voorsprong. Een goed uitgespeelde counter werd door Corentin Tolisso goed afgelegd op Robert Lewandowski, die eenvoudig binnentikte. Tien minuten later was de Pool ook dicht bij zijn tweede goal, maar oog in oog doelman Matz Sels schoot hij voorlangs.

Na ruim een uur spelen knokte Anderlecht zich terug in de wedstrijd. Een hoge voorzet werd knap teruggelegd door Teodorczyk, waarna aanvoerder Sofiane Hanni goed binnenschoot. Het was pas de eerste goal voor de Belgen in deze Champions League-campagne. Na de gelijkmaker was het Bayern dat weer initiatief nam en een paar keer gevaarlijk voor de goal van Sels kwam. Het was echter Anderlecht dat de grootste kans kreeg via Teodorczyk, maar hij scoot rakelings naast.

Even later was het wel raak voor de bezoekers. Een mooie voorzet van Joshua Kimmich werd knap binnengekopt door Tolisso. Vlak voor tijd kreeg Lewandowski nog zijn tweede kans oog in oog met Sels, maar dit keer schoot hij tegen de doelman op.

Door de overwinningen van PSG en Bayern is het zeker dat beide ploegen pas over twee weken uitmaken wie de groepswinnaar wordt. Celtic en Anderlecht doen dat over twee weken voor plek drie en vier.