Groep A: Vormer maakt Champions League-afgang voor Henry compleet

AS Monaco weet ook met Thierry Henry als coach nog niet te winnen. In het eigen Stade Louis II leden de Monegasken dinsdagavond een kansloze Champions League-nederlaag tegen Club Brugge.

Monaco
Monaco
0 - 4
Club Brugge
Club Brugge

Ruud Vormer mocht van coach Ivan Leko vanaf het eerste fluitsignaal laten zien waarom hij in de basiself thuishoort. De Nederlandse captain van de Belgische landskampioen startte in de competitiewedstrijden tegen KV Oostende en RC Genk op de bank en dat beviel hem voor geen meter. 'De uitleg van de trainer? Daar heb ik geen begrip voor', zei Vormer. Een reactie die geen onbegrip maar juist lof oogstte bij zijn coach. 'Dat was de reactie van een speler die altijd wil spelen. Zo zie ik het graag', aldus Leko, die dus weer een plaatsje voor Vormer inruimde tegen het AS Monaco van coach Thierry Henry.

Henry snakte na vier duels als coach van de Monegasken nog steeds naar zijn eerste overwinning. Fans van AS Monaco wachten zelfs al sinds 11 augustus (1-3 tegen Nantes) op een driepunter van hun team. In het eigen Stade Louis II nóg langer: Saint Étienne was op 12 mei de laatste club die zonder punten huiswaarts werd gestuurd. Die overwinning verzekerde AS Monaco toen van een tweede plek in de Ligue 1 én een plek in de Champions League, waar het dit seizoen in Groep A ook nog niet wil vlotten met één punt na drie wedstrijden.

Dat ene punt werd twee weken geleden in Brugge behaald (1-1). Ten opzichte van dat duel kon Henry weer beschikken over onder anderen Radamel Falcao, Djibril Sidibé en doelman Diego Benaglio. Een opsteker, al kwam dat binnen de lijnen totaal niet tot uiting. Diezelfde Benaglio moest binnen 23 minuten namelijk drie keer de bal uit het net vissen. Hans Vanaken opende binnen het kwartier op aangeven van Mats Rits de score, waarna diezelfde Vanaken vijf minuten later vanaf de stip ook de 0-2 binnenwerkte. Antonio Barreca had kort daarvoor hands gemaakt.

De ellende voor Henry en consorten hield daar niet op. Wesley, die kort daarvoor al een grote kans liet liggen, dompelde het Stade Louis II in nog diepere rouw. Met een 0-3 stand na 24 minuten is AS Monaco nu de eerste ploeg uit de Franse competitie die in de Champions League binnen 25 minuten drie goals te verwerken kreeg. Club Brugge, waar de geblesseerde Arnaut Danjuma Groeneveld ontbrak en naast Vormer ook Stefano Denswil startte, onderstreepte daarmee de dramatische vorm waarin AS Monaco verkeert.

Wie in de tweede helft een stormloop van AS Monaco verwachtte, kwam bedrogen uit. De thuisploeg probeerde wel aan te dringen, maar was aanvallend niet bij machte om Club Brugge-doelman Ethan Horvath nog een drukke avond te bezorgen. Sterker nog, het was Vormer die vijf minuten voor tijd zijn basisplaats bekroonde met zijn eerste goal in de Champions League en de Monegasken op een vierde tegengoal trakteerde. De Nederlandse captain maakte daarmee de blamage voor Henry compleet. De trainerscarrière van de Fransman verloopt daarmee ook na een handvol wedstrijden nog altijd zonder winstpartij.