Griekenland: 85 man aangeklaagd voor matchfixing

Reacties

Feyenoord oefent vandaag tegen een explosieve club met een bijzondere eigenaar. Eigenaar van Olympiakos Piraeus is de omstreden tycoon Evangelos Marinakis. Al jaren rijgt hij de schandalen aaneen. Vorige maand werd hij geschorst vanwege betrokkenheid bij matchfixing, maar nog altijd is hij de eigenaar van de club.

Griekenland: 85 man aangeklaagd voor matchfixing

De man die vorig jaar Ibrahim Afellay nog naar Griekenland haalde, wordt verdacht van het leiden van een criminele organisatie, medeplichtigheid aan chantage, afpersing, fraude en omkoping. Hij opereert als een steenrijke hooligan vanaf het ereterras. Zo bleek uit afgeluisterde telefoongesprekken dat hij Olympiakos-vandalen op pad stuurde om bij een wedstrijd rellen te veroorzaken. Op die manier werd een concurrende clubvoorzitter, die de noodklok had geluid over omkoping, in diskrediet gebracht. Marinakis werd op 18 juni ondervraagd. Na betaling van een borgsom van 200 duizend euro, en de belofte dat hij zich elke vijftien dagen meldt op het politiebureau, mocht hij naar huis. Vervolgens publiceerde hij een statement op de website van Olympiakos. De supporters hoeven zich geen zorgen te maken: 'Ik blijf grootaandeelhouder en garandeer de plannen voor het seizoen 2015/16.'

Verder zei hij: 'We zullen binnenkort onze plannen aankondigen voor het nieuwe seizoen, waarin we gaan voor het kampioenschap en goede prestaties in de Champions League.' Een van zijn eerste daden op de spelersmarkt was vervolgens het verhuren van Michael Olaitan aan FC Twente.

Voetballen bij Olympiakos? In plaats van een sportbolide kan je beter een paar bodyguards eisen. Geen slecht idee wil je zonder kleerscheuren overleven in een van de meest criminele competities op het continent, waar vorig seizoen nog een scheidsrechter in elkaar werd getimmerd met ijzeren staven. Het incident sloot naadloos aan op dossier Koriopolis, dat sinds 2011 beetje bij beetje openbaar wordt. Koriopolis: geen nieuwe ziekte, maar Grieks voor telefoontaps. Ook daar vielen weer vaak de namen Olympiakos en Marinakis.

Voor de duidelijkheid: het gaat hier weer om een ander omkoopschandaal dan de affaire waarvoor de Olympiakos-tycoon vorige maand werd geschorst. Het onderzoek Koriopolis begon in 2011 nadat de UEFA veertig verdachte wedstrijden ontdekte. Vier jaar later zijn er 158 besmette personen in kaart gebracht. Topmannen uit het Griekse voetbal spanden samen met gangsters. Met als resultaat winsten tot dertien miljoen euro. Per wedstrijd. Met zulke revenuen kijk je niet op een bedreiginkje meer of minder. Onder anderen de ex-baas van Aad de Mos, die zich naast het voorzitterschap van FC Kavala bezighield met matchfixing en kidnapping, ging naar de gevangenis. Andere kanonnen bleven nog buiten schot.

Afgelopen donderdag besloot justitie om 85 verdachten te gaan vervolgen. Goed nieuws was er voor de Olympiakos Piraeus-tycoon. Marinakis, ook bekend van een rechtszaak met Djibril Cisse ('Hij heeft me bedreigd') en bezoekjes aan scheidsrechters tijdens de rust, ontspringt in dit geval de dans. Volgens justitie is er onvoldoende bewijs om hem te kunnen veroordelen. Wel worden vijf andere clubvoorzitters vervolgd. Onder meer de voormalige president van Olympiakos Volos, de baas van de Super League en tientallen spelers, scheidsrechters, officials en bookmakers moeten voor de rechter verschijnen. Zij worden aangeklaagd voor het formeren van een criminele organisatie, matchfixing en illegaal gokken.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.