Grabbelende doelmannen in de WK-geschiedenis

De flater van de Engelse doelman Robert Green in de wedstrijd van zaterdag tegen de Verenigde Staten is niet de eerste op een WK. VI zet enkele memorabele keepersblunders uit de WK-historie op een rij.

Grabbelende doelmannen in de WK-geschiedenis

1. David Seaman, Engeland-Brazilië 1-2 (kwartfinale WK 2002, foto linksboven)

In een ware kraker gaan Engeland en Brazilië dankzij treffers van Michael Owen en Rivaldo rusten met een 1-1 stand. Net terug uit de kleedkamer verandert de inmiddels 38-jarige David Seaman in een karikatuur van zichzelf als hij bij een vrije trap van de dan 22-jarige Ronaldinho nauwelijks van de grond komt. Hulpeloos reikt hij naar de vlak onder de lat binnenvallende bal en zijn werk is vergeefs. Brazilië gaat naar de halve finale.

2. Nery Pumpido, Argentinië-Kameroen 0-1 (openingswedstrijd WK 1990)

Titelverdediger Argentinië heeft in de openingswedstrijd tegen Kameroen aanvankelijk meer te duchten van de onbesuisde vliegende tackles van de Ontembare Leeuwen. André Kana-Biyik heeft al de rode kaart gekregen na wéér een grove charge als de ervaren Nery Pumpido voor de ogen van de hele wereld een slap kopballetje van François Omam-Biyik door zijn benen laat rollen. Een wedstrijd later zal Pumpido uitvallen met een schouderblessure waarna zijn vervanger Sergio Goycochea zich later in het toernooi als penaltykiller onsterfelijk zal maken.

3. Oliver Kahn, Duitsland-Brazilië 0-2 (WK-finale 2002, foto onder)

Bayern München-goalie Oliver Kahn is al verkozen tot beste speler van het WK voordat de finale tussen Duitsland en Brazilië is gespeeld. Het is uitgerekend de tijdens het WK 2002 schier onverslaanbare doelman die in de eindstrijd tegen Brazilië de Duitse nederlaag inleidt. Kahn laat een stuiterend afstandsschot van Rivaldo uit zijn handen glippen en het is de WK-topscorer aller tijden Ronaldo die uit de rebound de 1-0 op het scorebord zet. 4. René Higuita, Colombia-Kameroen 1-2 n.v. (achtste finale WK 1990)

De excentrieke Colombiaanse doelman René Higuita staat vooral bekend om zijn vele spectaculaire reddingen maar gaat tijdens de achtste finale van het WK ’90 tegen Kameroen lelijk in de fout. Bij een 0-1 achterstand in de verlenging komt Higuita zijn centrale verdedigingsduo assisteren bij de opbouw, maar dertig meter uit zijn doel levert hij de bal met een slap passje in bij Kameroen-spits Roger Milla die dankbaar de 0-2 binnenschuift.

5. Pat Bonner, Ierland-Nederland 0-2 (achtste finale WK 1994)

Het Nederlands elftal staat met 1-0 voor na een doelpunt van Dennis Bergkamp, maar Ierland gaat steeds harder op zoek naar de gelijkmaker. Totdat Wim Jonk een van zijn kanonskogels met de buitenkant van zijn rechterkant op het doel van de Ierse doelman Pat Bonner afvuurt. Bonner lijkt het schot te kunnen pareren maar laat zich verrassen door het effect en duwt de bal in zijn eigen doel. Oranje plaatst zich voor de kwartfinale en Bonner zal bij het terugdenken aan zijn laatste WK-duel altijd worden herinnerd aan zijn o zo dure slippertje. (Tim Vos)

Bekijk hier al onze video's