Goudhaantje Malen voorkomt dat Ajax uitloopt in Eindhoven

Reacties

De eerste Eredivisie-topper van het seizoen is onbeslist geëindigd. Ajax leek dankzij Quincy Promes op weg naar een overwinning, maar goudhaantje Donyell Malen redde een punt voor PSV. Daarmee voorkwam de man in vorm dat de Amsterdammers een eerste tik uitdeelden in de titelstrijd.

Goudhaantje Malen voorkomt dat Ajax uitloopt in Eindhoven
PSV
PSV
1 - 1
Ajax
Ajax

Voor de topper in het eigen Philips Stadion voerde PSV-trainer Mark van Bommel één even logische als verwachte wijziging door. Op linksback maakte Olivier Boscagli in zijn eerste weken bepaald nog geen geweldige indruk, ook tijdens het Europa League-duel met Sporting Portugal van afgelopen donderdag (3-2 winst) was de deze zomer aangetrokken Fransman de zwakke plek van PSV. Hij werd zondagmiddag vervangen door Michal Sadílek.

Ajax-trainer Erik ten Hag koos op zijn beurt voor dezelfde elf basisspelers die midweeks in de Champions League afgetekend wonnen van Lille, waardoor Promes weer op 10 stond en Dusan Tadic als centrumspits werd geflankeerd door Hakim Ziyech en David Neres. De belangrijkste wijziging bij de Amsterdammers vond plaats op de reservebank. Daar was namelijk weer plek voor Donny van de Beek, die terugkeerde na een blessure, maar nog niet fit genoeg was voor een basisplaats.

Mogelijkheden
De aanvallende middenvelder zag vanaf de bank dat de eerste helft bepaald niet sprankelend verliep, hoewel beide ploegen wel degelijk mogelijkheden kregen. PSV was vooral op de counter een paar keer dreigend: Mohamed Ihattaren zag zijn schot gestopt worden door Andre Onana en een poging van Malen ging ver voorlangs. Grote kansen bleven voor de Eindhovenaren echter uit, ook omdat Ihattaren in een van de tegenaanvallen voor eigen succes ging en de mee opgestoomde Denzel Dumfries over het hoofd zag.

De kansen die Ajax kreeg waren aanzienlijk groter, vooral de twee mogelijkheden in de slotfase van de eerste helft. In de 38ste minuut zette Promes zelf een aanval op, waarna hij doorliep en een lage voorzet ontving van Tadic. Op vijf meter van het doel slaagde hij er echter in om de bal naast te werken. Op slag van rust was Tadic zelf dreigend. Hij draaide op de rand van het strafschopgebied heerlijk weg bij Timo Baumgartl en Dumfries, maar zijn schot in de korte hoek werd gepakt door Zoet.

In de minuten direct na rust was er al meteen veel actie. Ihattaren ging er na een paar seconden op rechts vandoor, maar met zijn voorzet bereikte hij geen ploeggenoot. Aan de andere kant kreeg Ziyech de bal in zijn voeten na een slechte uittrap van Zoet, maar de verder vrij onzichtbare spelmaker treuzelde te lang. Kort daarna schoot diezelfde Ziyech nét voorlangs. De zeer bedrijvige Ihattaren krulde namens PSV nog een vrije trap fraai richting de bovenhoek, maar via de vingertoppen van Onana ging de bal net over.

Mohamed Ihattaren toonde in de topper tegen Ajax wederom zijn kwaliteiten.
Mohamed Ihattaren toonde in de topper tegen Ajax wederom zijn kwaliteiten.

Die topredding van de Kameroense goalie kreeg niet veel later nóg meer waarde, toen aan de overkant de openingsgoal viel. Dest speelde Tadic in, de Serviër controleerde knap en gaf de bal mee aan Promes, die de 0-1 met binnenkantje rechts in de hoek duwde. De grote smaakmaker aan PSV-zijde was en bleef ook daarna Ihattaren. Het zeventienjarige toptalent soleerde prachtig door de Ajax-defensie, maar na zijn goede voorzet volleerde Bruma bij de tweede paal naast.

Na driekwart wedstrijd besloot Ten Hag om Van de Beek in te brengen (hij kwam voor Neres), Van Bommel reageerde in het laatste kwartier onder meer door Jorrit Hendrix naar de kant te halen voor Cody Gakpo. Die wissel sorteerde vrijwel direct effect, want de zelfopgeleide vleugelaanvaller stond aan de basis van de 1-1. Hij zette Malen met een steekpass alleen voor Onana, de spits schoot de gelijkmaker overtuigend binnen.

De man in vorm (Malen scoorde negen goals in zijn laatste vijf thuisduel en debuteerde ondertussen in Oranje met een doelpunt) bezorgde zijn ploeg daarmee een punt, aangezien beide ploegen in de slotfase niet meer tot scoren kwamen. Zodoende blijven beide titelfavorieten gelijke tred houden in de strijd bovenin. Ajax én PSV hebben veertien punten uit zes duels. Dat zijn evenveel punten als Vitesse, al hebben de Arnhemmers een wedstrijd meer gespeeld. Vanwege het doelsaldo blijft Ajax de concurrent uit Eindhoven nipt voor.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2019/2020

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
25
18
2
5
68-23
+45
56
2
AZ
25
18
2
5
54-17
+37
56
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
'Ziyech en Tadic hadden het vandaag niet bij Ajax'
PSV Nederland

Ajax Nederland

Ajax Nederland

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.