Goals maken is voor Haaland een hobby: Leipzig kijkt handenwrijvend toe

Reacties

Erling Braut Haaland deed er in het verleden al alles aan om bekend te worden bij het grote publiek, na dinsdagavond lijkt het hem definitief te zijn gelukt. Met een hattrick tegen Racing Genk imponeerde de Noorse spits van Red Bull Salzburg. Over een goaltjesdief die in de belangstelling stond van Manchester United, maar de top via een andere weg gaat bereiken.

Goals maken is voor Haaland een hobby: Leipzig kijkt handenwrijvend toe
© Pro Shots

Wie de samenvatting van Salzburg - Genk heeft gezien, zal zeggen dat Haaland als een komeet in het internationale topvoetbal terecht is gekomen. Hij schaarde zich achter grote namen als Raúl en Wayne Rooney, de enige spelers die jonger waren toen ze een hattrick noteerden in het hoofdtoernooi van de Champions League. Voor Haaland moet dit pas het begin zijn, want hij hoopt net als Ajax te stunten in het elitetoernooi. 'Alles is mogelijk, dat zagen we vorig seizoen al. Het zou mooi zijn als we het nieuwe Ajax kunnen zijn in dit seizoen', sprak de spits na de wedstrijd.

Haaland timmert al langer aan de weg als het gaat om zijn productiviteit. Zo maakte hij vorig jaar in de Noorse competitie vier doelpunten in een kwartier. De toen nog maar zeventienjarige Haaland draaide SK Brann, met Vito Wormgoor in de defensie, helemaal dol en bezorgde Molde FK een simpele overwinning. Die prestatie kwam hem op veel lof te staan en niemand minder dan Ole Gunnar Solskjaer, waarschijnlijk de beste spits die ooit voor Noorwegen heeft gespeeld, zag dat het goed was.

De huidige manager van Manchester United was toen de coach van Haaland bij Molde. Solskjaer vergeleek hem met Romelu Lukaku en tipte zijn toekomstig werkgever ook, maar Manchester United sloeg niet toe. Salzburg deed dat wel. Haaland mocht het seizoen afmaken in Noorwegen, maar kwam begin 2019 naar Oostenrijk toe.

Spelersprofiel

E. Haaland


E. Haaland
Geboortedatum:
21 juli 2000
Leeftijd:
23
Geboorteplaats:
Leeds
Nationaliteit
Noorwegen
Lengte:
1,94 m
Gewicht:
88 kg
Huidige club:
Manchester City
Nationaal team:
Noorwegen

Bij Salzburg kreeg Haaland een half jaar de tijd om te wennen, in het nieuwe seizoen staat de spits er meteen. Al in zijn derde competitiewedstrijd maakte hij een hattrick, de teller staat na zeven wedstrijden al op elf treffers.

Tussen al het doelpunten maken door maakte Haaland ook nog doelpunten. Op het WK voor spelers onder de twintig jaar verbaasde hij de wereld door liefst negen (!) keer te scoren in één groepswedstrijd. Hij hielp Noorwegen Onder-20 aan een 12-0 overwinning op de leeftijdsgenoten uit Honduras. Haaland werd in één klap topscorer van het toernooi.

De vraag die gesteld moet worden na al dit doelpuntengeweld: waar gaat dit eindigen? Gezien het feit dat Haaland momenteel bij RB Salzburg speelt, is een niet ondenkbaar scenario makkelijk te schetsen. Bij RB Leipzig speelt momenteel ene Timo Werner in de spits. Tegen alle verwachtingen bleef de Duitser verbonden aan die club, maar volgend seizoen kan hij zomaar alsnog vertrokken zijn bij Leipzig.

Een vertrek naar Engeland is echter ook niet ondenkbaar. Solskjaer kent Haaland goed en hij zal als coach van Man United zeker invloed kunnen uitoefenen op de toekomstkeuze van de jonge spits. In Engeland kennen ze de naam Haaland sowieso al goed, Erling Braut is namelijk de zoon van Alf-Inge Haaland. Dit is ook de reden dat de jonge spits is geboren in Leeds, Engeland. Alf-Inge was een robuuste verdediger die in dienst van Nottingham Forest, Leeds United en Manchester City tot 181 duels in de Premier League kwam. Hij werd echter vooral bekend als slachtoffer van van Roy Keane, die in de Manchester Derby een ware doodschop (zie video onder) uitdeelde aan de Noor.

Duitsland of Engeland, wie zal het zeggen? Man United heeft met Solskjaer een troefkaart in handen, maar Leipzig zal gezien de connectie met Salzburg ook niet voor een dichte deur komen te staan als de interesse in Haaland concreet wordt. In het verleden hebben diverse spelers de Red Bull-route genomen. Van Salzburg naar Leipzig of andersom. Als Leipzig op zoek gaat naar een nieuwe spits, zal het dossier van Haaland vast wel binnen handbereik liggen. En het telefoonnummer van de technisch directeur van Salzburg onder de sneltoets.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Meer E. Haaland
Meer over E. Haaland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.