PEC Zwolle heeft mede dankzij een fenomenale goal van Younes Namli een zege geboekt op bezoek bij Excelsior. De ploeg van Jaap Stam verschaft zich daarmee iets meer lucht in de strijd om lijfsbehoud.

Excelsior
0 - 2
PEC Zwolle
PEC Zwolle

Het duel tussen Excelsior en PEC Zwolle was een cruciale met een hoofdletter C in de strijd om lijfsbehoud in de Eredivisie. Excelsior stond namelijk vijftiende voor aanvang van de wedstrijd in het Van Donge & De Roo Stadion met één punt meer dan FC Emmen en De Graafschap, die de gevreesde nacompetitieplaatsen bezet houden. De situatie voor PEC Zwolle was hetzelfde: ook de formatie van Jaap Stam stond slechts een punt boven de streep.

De reden dat PEC Zwolle momenteel in degradatienood verkeert, werd gedurende de wedstrijd duidelijk zichtbaar. De Zwollenaren zijn na NAC Breda (23 goals) de minst productieve ploeg van de Eredivisie met 28 goals en ook de kansenregen in de eerste helft resulteerde niet in een goal. Mike van Duinen, Lennart Thy en Namli: allen kregen ze goede mogelijkheden om de score te openen in Kralingen, maar steeds was het Excelsior-doelman Alessandro Damen die een passend antwoord had.

Ook na rust was het de uitploeg die de grootste kansen kreeg, maar Damen bleef ook in de tweede helft de grote sta-in-de-weg. Tót de 82ste minuut. Thomas Lam slingerde de bal voor het doel, waarna Kingsley Ehizibue bij de tweede paal de sterkste was in een kopduel. De bal kwam op de paal, waarna Damen de bal voor de lijn probeerde weg te halen. Dat lukte nét niet waardoor PEC Zwolle op een verdiende voorsprong kwam.

Niet veel later liet Namli geen miverstand meer bestaan over welke ploeg drie punten bij mocht schrijven. Na een fenomenale dribbel werkte hij zes minuten voor tijd ook meteen de tweede binnen. Iets wat heel de wedstrijd maar niet wilde lukken voor PEC Zwolle lukte daarmee ineens tweemaal binnen twee minuten: 0-2, tevens de eindstand.

Het is de eerste zege van PEC Zwolle sinds 3 februari (4-3 zege op FC Utrecht) en daarmee verschaft de ploeg van Stam zich meer lucht in de strijd om lijfsbehoud. Bij Excelsior wordt de situatie juist steeds benauwder. Adrie Poldervaart bevindt zich met zijn ploeg nog steeds één punt boven de gevreesde streep.