Goal Lozano hoogtepunt bij bekerzege PSV na wake-up call VVV

PSV mag blijven dromen van het halen van de dubbel. De koploper van de Eredivisie won in de strijd om de KNVB-beker met 4-1 van VVV-Venlo, dat in Eindhoven nog wel op voorsprong was gekomen. Na vier competitieduels op rij zonder doelpunt wist Hirving Lozano weer eens te scoren en zijn treffer was weer eens een bewijs van zijn klasse.

Maurice Steijn zal een naar gevoel aan het bekerduel overhouden. De coach van VVV was witheet toen Luuk de Jong er kort voor rust 1-1 van maakte, niet lang na een vrije trap die was gegeven vanwege een handsbal van Ralf Seuntjens. Steijn was er zeker van dat Seuntjens de bal op zijn borst had aangenomen en maakte ruzie met de vierde official en scheidsrechter Jochem Kamphuis. De arbiter was daar niet van gediend en stuurde de briesende Steijn voor de tweede helft naar de tribune.

In de rust zal Steijn ongetwijfeld te horen hebben gekregen dat hij mis zat, want Seuntjens maakte bij zijn aanname wel degelijk hands, en dus was de vrije trap terecht. Steijn kon zijn ploeg door zijn tirade niet meer begeleiden in de tweede helft en zag zijn spelers lang goed verdedigen, maar twintig minuten na rust werd Marco van Ginkel plotseling helemaal over het hoofd gezien. De middenvelder schoot met een fraaie volley de 2-1 binnen, voordat Lozano een kwartier later met het hoogtepunt van de avond voor de beslissing zorgde.

De bekerwedstrijd in het Philips Stadion kwam zeer moeizaam op gang en kende weinig hoogtepunten. Pas na ruim twintig minuten wist Van Ginkel de eerste kans te noteren, maar de uitstekende kopbal van de middenvelder werd goed gepakt door doelman Delano van Crooy. Het eerste schot op doel van VVV kwam na een halfuur van Vito van Crooy, maar deze inzet was een simpele prooi voor Jeroen Zoet.

Een paar minuten voor rust was Zoet wel kansloos bij de openingstreffer van Moreno Rutten. De mee opgekomen verdediger was Steven Bergwijn te snel af, kapte zijn directe tegenstander uit in het vijandelijke strafschopgebied en schoot vervolgens beheerst raak. VVV leek deze verrassende voorsprong mee de rust in te kunnen nemen, maar kort voor de pauze viel de knap binnengeschoten 1-1 van De Jong (na een kort genomen vrije trap en een lange bal van Daniel Schwaab) alsnog.

Luuk de Jong viert zijn treffer.

In de tweede helft ging PSV op zoek naar een voorsprong, maar de gastheer miste de creativiteit om de stugge defensie van VVV stuk te spelen. Nog binnen het kwartier haalde Cocu daarom Jorrit Hendrix naar de kant, ten faveure van Gastón Pereiro, en niet veel later leverde uitgerekend hij de assist voor de 2-1. De defensie van VVV was Van Ginkel bij een vrije trap van Pereiro helemaal kwijt en daar profiteerde de aanvoerder van PSV optimaal van.

VVV moest de verdedigende stellingen nu verlaten, maar leek niet echt te geloven in een comeback in Eindhoven. Uit een hoekschop maakte De Jong er bijna 3-1 van, maar zijn volley ging net naast, voordat Lozano tien minuten voor tijd na een knappe individuele actie de wedstrijd alsnog in het slot gooide. In blessuretijd kwam het slotakkoord van de voet van Nicolas Isimat-Mirin, die net geen buitenspel stond en van dichtbij binnen kon werken. PSV zit nu in de kwartfinales van het toernooi om de KNVB-beker, terwijl VVV zich volledig op de competitie kan gaan richten.