Go Ahead blijft koploper na avondje NEC, Drenthe beslissend bij spektakelstuk

De verschillen zijn ongekend klein in de top van de Keuken Kampioen Divisie, waarin Go Ahead Eagles zich vrijdagavond knap naar een punt heeft gevochten bij NEC. Sparta toonde veerkracht door na een miserabele start nog te winnen van FC Dordrecht.

N.E.C.
N.E.C.
1 - 1
Go Ahead Eagles

Het duel tussen NEC en Go Ahead Eagles was de absolute topper vrijdagavond. De ploeg uit Deventer probeerde de koppositie te verdedigen in Nijmegen. Dat de teams elkaar weinig ontlopen, werd wel duidelijk in de evenwichtige eerste helft. Eén moment van onoplettendheid brak Go Ahead op. Na terugleggen van Jonathan Okita krulde Sven Braken de bal prachtig in de rechterhoek. De 1-0 bracht zijn teller dit seizoen al op zes treffers.

Go Ahead rechtte de rug en kreeg kansen via onder anderen Richard van der Venne. De middenvelder miste na een loopactie in de diepte de rust om de mogelijkheid te benutten. In de 71ste minuut ging het alsnog mis voor NEC, door toedoen van een invaller. Paco van Moorsel stond nog maar net binnen de lijnen toen hij zijn oude club pijn deed met een fraai schot in de bovenhoek: 1-1. Daar bleef het bij, waardoor Go Ahead zich na zeven speelronden nog altijd koploper mag noemen. De voorsprong op NEC bedraagt één punt.

SC Cambuur
SC Cambuur
0 - 1
Roda JC Kerkrade

Liefst 334,5 kilometer (enkele reis) legden Roda JC en zijn supporters af voor de zware uitwedstrijd in Leeuwarden. De Limburgers waren gewaarschuwd voor SC Cambuur, dat met veertien punten uit zes duels uitstekend aan de competitie begonnen was. Vrijdagavond wilde het echter niet vlotten bij de Friezen. Na een eerste helft met de meeste kansen voor Roda JC kwamen de bezoekers vroeg in de tweede helft ook op voorsprong. Gyliano van Velzen schoot de bal van dichtbij hard binnen. Het was voor de vleugelaanvaller pas zijn eerste competitiedoelpunt van het seizoen. En het was ook direct voldoende voor de zege, want het zwak spelende SC Cambuur kwam niet meer met een antwoord.

Sparta Rotterdam
3 - 2
FC Dordrecht

Wie als Sparta-supporter de openingsfase had gemist schrok zich na zeventien minuten rot op Het Kasteel. Toen stond het namelijk al 0-2 voor FC Dordrecht. De hekkensluiter was geweldig gestart tegen het normaal zo defensief sterke Sparta – dat vijf keer op rij de nul had gehouden in de competitie - en Jeremy Cijntje had in de eerste minuut al voor de 0-1 gezorgd. Door ook nog een tweede goal via Lewis Montsma leek FC Dordrecht op een stunt af te stevenen. De eerste dreun die het vlak voor rust incasseerde – een goal van Deroy Duarte – bleek een voorbode voor wat komen ging voor de ploeg van trainer Gérard de Nooijer.

Sparta zette aan en kwam in de 52ste minuut al op gelijke hoogte door een rake kopbal van Lars Veldwijk. Het was gezien het spelbeeld een kwestie van tijd voordat de Rotterdammers de comeback compleet zouden maken. Dat gebeurde vijf minuten na de gelijkmaker al via Royston Drenthe. De ex-Feyenoorder kwam vanaf rechts naar binnen en waagde vanaf zo'n dertig meter zijn kans. Met het nodige geluk viel het van richting veranderde schot binnen: 3-2. Drenthe werd daarmee de matchwinner.

Almere City FC
2 - 1
RKC Waalwijk

De vraag was in hoeverre het vertrouwen van RKC Waalwijk een impuls had gekregen door de midweekse bekerzege op NAC Breda (2-0). Op basis van de stand in de Keuken Kampioen Divisie was Almere City FC na de beste start in de clubhistorie (dertien punten uit zes duels) toch de duidelijke favoriet tegen de grijze middenmoter. Almere was tegen RKC zeker de bovenliggende partij en liet het klasseverschil in de 42ste minuut tot uitdrukking komen. Niek Vossebelt opende de score met al zijn vijfde doelpunt van het seizoen.

Lang leek er weinig aan de hand voor Almere, tot de 75ste minuut. Met een prachtige omhaal zorgde Jari Koenraat voor de 1-1. Het was voor de Brabanders niet voldoende voor een punt, want man in vorm Vossebelt maakte opnieuw het verschil voor de equipe van Michele Santoni: 2-1. Almere staat nu tweede.

Jong Ajax
Jong Ajax
0 - 3
FC Eindhoven

Op papier leek Jong Ajax, met Vaclav Cerny in de basis, een gemakkelijke avond tegemoet te gaan. De Brabanders stonden na zes duels immers op pas één punt en hadden tevens maar twee keer het net gevonden. Het liep allemaal heel anders op De Toekomst. In de tiende minuut viel de bal in het Amsterdamse zestienmetergebied voor de voeten van Alvin Daniels, die afrondde: 0-1. Drie minuten later hadden de Eindhovenaren hun seizoensproductie verdubbeld toen Collin Seedorf bij een corner raak kopte: 0-2.

Na die twee snelle goals ging Ajax op zoek naar de aansluitingstreffer, maar die kwam er niet. Kaj Sierhuis kreeg daar voor rust de grootste gelegenheid voor, maar de spits schoot zijn strafschop tegen de lat. Omdat Elton Kabangu in de slotfase van de tweede helft met de 0-3 de laatste hoop bij Ajax wegnam, moet de kampioen van vorig seizoen het doen met slechts tien punten uit zeven optredens. FC Eindhoven heeft door de eerste zege van het seizoen de aansluiting gevonden met de onderkant van de middenmoot.

Telstar
Telstar
1 - 0
TOP Oss
TOP Oss

Voor Telstar stond er eerherstel op het spel. De ploeg van coach Mike Snoei leed immers midweeks een historische nederlaag in het bekertoernooi, bij Tweede Divisionist AFC werd met 5-0 verloren. In eigen stadion begonnen de Velsenaren goed en was Donny van Iperen met een kopbal al dicht bij de 1-0. Die treffer kwam er uiteindelijk via Rodny Lopes Cabral, die zelf een combinatie opzette en uiteindelijk ook afrondde. In de tweede helft werd er niet meer gescoord, waardoor Telstar zich in de middenmoot meldt met negen punten (allemaal punten die meetellen in de periodestand). TOP Oss heeft op de ranglijst nog wel twee punten meer.

FC Den Bosch
3 - 1
Jong AZ
Jong AZ

Ook Ferdy Druijff kon de nederlaag van de Alkmaarders niet voorkomen. De aanvaller is dit seizoen buitengewoon goed op dreef leeuwarden, maar zijn zevende goal van het seizoen (de 3-1, een fraaie vrije trap) kwam veel te laat om nog voor spanning te zorgen. Voordat de spits van Jong AZ zijn doelpuntentotaal van vorig seizoen evenaarde, hadden Rauno Sappinen, Sven Blummel en Oulad Imran Omar immers voor een riante marge gezorgd.